Nationaal Archief Suriname en Aruba bekijken samenwerkingsmodellen

Het Nationaal Archief Suriname (NAS) en het Nationaal Archief Aruba bekijken welke samenwerkingsmodellen er zijn. Alle mogelijkheden zijn reeds in kaart gebracht en het is de bedoeling, dat er binnenkort een Memorandum of Understanding (MOU) wordt getekend.

Gisteren bracht een delegatie van het Nationaal Archief Aruba een bezoek aan minister Noersalim van Binnenlandse Zaken onder welk ministerie het archiefwezen ressorteert. Volgens onze nationale archivaris, Rita Tjien Fooh, was er altijd contact tussen de twee instituten, maar dat heeft nooit geleid tot een samenwerking. Thans zijn er enkele samenwerkingsmodellen geïdentificeerd. Tjien Fooh noemde de mogelijkheden op het gebied van audio, video en opleidingen. Tjien Fooh zei verder, dat het NAS een pilot wenst uit te voeren met betrekking tot het overbrengen van de vele overheidsarchieven. Veel ligt er op de ministeries en er is een achterstand van 20-30 jaar. Volgens de Archiefwet moeten de documenten in een goede geordende staat worden overgebracht. Volgens het model van Aruba worden alle documenten in een tussendepot ondergebracht waar ze beter beheerd kunnen worden. Bij verhuizingen bijvoorbeeld kunnen veel zaken misgaan met de archieven. Het tussendepot zou daar als oplossing voor kunnen dienen. Er is voorgesteld om met een pilot project bij de ministeries van Binnenlandse Zaken, LVV en Onderwijs te starten, ook al zijn de documenten nog niet geordend. “Met de ministeries kunnen er dan richtlijnen worden vastgesteld”, zei Tjien Fooh.

Raymond Hernandez, hoofd van het Nationaal Archief Aruba, zei, dat Suriname als voorbeeld genomen wordt voor de bouw van een eigen archief op Aruba. Suriname heeft op dat gebied veel ervaring, omdat er meer komt bij kijken dan alleen de bouw. Ook op het stuk van de opleiding en het hele programma erom heen, heeft Suriname het goed gedaan. Aruba wil kijken hoe dit is aangepakt en die opleiding waar nodig in een Arubaans jasje steken. Hernandez gaf verder aan, dat waar Aruba een bijdrage kan leveren aan Suriname, die ook niet zal uitblijven. Minister Noersalim vindt het goed dat beide instituten nagaan wat zij voor elkaar kunnen betekenen. Hij zei ook blij te zijn, dat Suriname op het stuk van het gebouw en de opleidingen op het gebied van het archief wezen als voorbeeld mag dienen voor een andere organisatie. De bewindsman riep de beide archivarissen op om de mogelijkheden verder uit te werken.

More
articles