‘ Tigri ’ niet ter sprake tijdens bezoek Guyanese delegatie

De voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Jennifer Geerlings- Simons, heeft vanmorgen medegedeeld dat ‘ Tigri ’, het betwiste grensgebied tussen Suriname en Guyana, niet ter bespreking is opgenomen in het programma van het driedaagse bezoek van de Guyanese delegatie aan het Surinaams parlement. Geerlings- Simons benadrukte, dat de kwestie ‘ Tigri ’ de president en de minister van Buitenlandse Zaken regardeert. De Guyanese delegatie bestaat uit leden van het Guyanese parlement en twee ministers, namelijk Regionale Ontwikkeling en Binnenlandse Zaken. Het doel van het bezoek is meer om het contact tussen beide landen te versterken en de samenwerking tussen de parlementen te verbreden. “Er moeten goede praktijken uitgewisseld worden”, aldus Geerlings- Simons. Suriname en Guyana realiseren zich dat ze elkaar als buurlanden nodig hebben. “Je moet ervoor zorgen dat je goede vrienden bent met je buren. Want anders zul je ongelukkig zijn. Daarom proberen wij onze uiterste best te doen om de relatie zo goed mogelijk te houden.”

Verder zegt Geerlings- Simons, dat het contact tussen beide parlementen beter kan. Daarom is besloten om regelmatig met elkaar te werken. DNA is van plan minimaal één keer per jaar een conferentie te organiseren, waarbij gebrainstormd kan worden over problemen in de beide landen. Er is een contactplan in uitvoering. Als het plan door beide delegaties goedgekeurd wordt, zal het concept door beide parlementen ondertekend worden. Vervolgens zal het plan gepresenteerd worden in beide parlementen. Als de rest van leden akkoord gaan met wat is overeengekomen, dan zal het definitieve plan verder ondertekend worden.

Er zal niet alleen gesproken worden over de problemen in beide landen, maar ook over gemeenschappelijk interesses, zoals het regenwoud, de klimaatverandering en de zeespiegelstijging. Barton Scotland van Guyana zegt dat deze vraagstukken zeker aandacht zullen krijgen binnen de besprekingen. Daarnaast is er regelmatig contact tussen Suriname -en Guyanese burgers. DNA heeft in 2013 rond deze tijd een bezoek gebracht aan Guyana.

Kimberley Fräser

More
articles