Kapitein gezonken sleepboot Dirk Peter vermist

(Foto: Johan de Randamie)

De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) heeft vanmiddag desgevraagd tegenover De West bevestigd dat er gistermiddag omstreeks 17.05 uur een ongeval met de sleepboot DIRK PETER nabij Boei S6 is geweest. MNO Vervat was ter plekke om te assisteren bij het slepen van het schip M/S New Hunter dat aan de grond is gelopen sinds vorige week. Bij dit ongeval is de DIRK PETER gezonken, waarbij een van de bemanningsleden (de kapitein) nog wordt vermist. Gelet op de gevaaraspecten voor het overige scheepvaartverkeer toen en het ontbreken van actuele informatie over de positie van het gezonken schip, werd de vaargeul nabij S6 gisteren tijdelijk gesloten. Na een duikonderzoek en metingen om de exacte ligging en positie van de DIRK PETER te bepalen, werd de vaargeul geopend. Het MAS hydrografische vaartuig MARWINA heeft vervolgens twee wrakboeien gelegd. Daarnaast is het scheepvaartverkeer op de hoogte van het ongeval gebracht middel een BAZ (Bericht aan Zeevarenden). Vier schepen konden vanmorgen naar zee worden geloodst. De MAS bewaakt de veiligheid in de vaargeul nauwlettend. De exacte positie van het wrak is 6d 00 min 39.228 sec N- 55 d 13 min 17.369 sec W. Volgens de laatste loodsenrapportage kunnen schepen veilig passeren, maar het wrak dient zo snel mogelijk verwijderd te worden aangezien het vrij dichtbij de vaargeul ligt. De politie en de afdeling Maritime Administration zijn al met het onderzoek gestart. Vanmiddag zijn de politie en duikers wederom naar het wrak vertrokken gezien het vermoeden dat het lichaam van de vermiste nog in het wrak is. Om erger te voorkomen, zullen zo snel als mogelijk wadpalen geheid of ankers geplaatst moeten worden om het wrak te verankeren. De planning is om het wrak met hoogwater verder van de geul te slepen en te verankeren op de modderbank. Vervolgens zal het vaartuig geborgen moeten worden.

More
articles