Bestuursambtenaren Saramacca nog wachtende op bevorderingen en toelagen

Minister Andre Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) is gistermiddag bij een bezoek aan de bestuursdienst van Saramacca geconfronteerd met de klacht van bestuursambtenaren die moe zijn van het wachten op bevorderingen die maar niet plaatsvinden en achterstallige toelagen. Erger nog, terwijl anderen wachtende zijn, zouden sommigen die nog niet toe waren aan bevorderingen, wel zijn bevorderd. De grieven kwamen aan de orde tijdens een ronde van spreekbeurten die aan het personeel was gegund. Dikan zegt dat deze zaken zorgen voor heel veel wrevel onder het personeel.

Volgens Dikan zijn er meer zaken die binnen de bestuursdienst spelen waardoor vertragingen kunnen optreden. Het kan om administratieve zaken gaan en bureaucratie leidt soms tot lange wachttijden, maar hij zegt dat er ook sprake kan zijn favoritisme, iets waartegen de minister fel gekant is. Hij zei bij zijn aantreden al te willen kappen met willekeur en favoritisme binnen zijn ministerie. Kort na zijn aantreden heeft Dikan all lopende processen voor bevorderingen gestaakt.

Op die manier wil hij overzicht en greep op de situatie. Nu is hij toe aan de nauwkeurige bestudering van alle stukken.

Dikan heeft het personeel toegezegd dat het goed komt met de vervoers- en andere toelagen die nog niet zijn uitbetaald. Het stoort hem evenwel dat de ambtenaren dit pas kenbaar maken bij een bezoek van de minister. Hij wil alles in het werk stellen om deze situatie snel tot het verleden te laten behoren.

De West sprak ook met de dc van Saramacca, Laksminarain Doebay. Hij zegt dat uitblijven van bevorderingen een probleem is dat zich voordoet in alle districten. De dc onderkent de onduidelijkheden rond bevorderingen, maar zegt dat hij instructies van hogerhand wat dat betreft niet naast zich kan neerleggen. In dat kader licht Doebay toe: “We kunnen niet zeggen dat het niet mag. Het is altijd zo geweest. Wat we nu aan de lijve ondervinden is dat mensen van het bestuursdienst menen daarop recht te hebben en dat zij dan ook een beetje ontstemd zijn.”

Toch zal hij nagaan wat de mogelijkheden zijn binnen de regel- en wetgeving om mensen die bevorderd moeten worden, alsnog te bevorderen.

door Ivan Summerville

More
articles