Stroom en water nu en in toekomst gegarandeerd

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, heeft vanmorgen tijdens de presentatie van de aangepaste tarieven van nutsvoorzieningen op het NH- ministerie aangegeven, dat stroom en water voor nu en in de toekomst gegarandeerd zijn. Het ministerie werkt steeds aan het upgraden van de kwaliteit. De minister heeft vandaag uitgelegd hoe de berekening van de nieuwe stroom –en watertarieven heeft plaatsgevonden en hoe het basistarief, dat per m3 berekend wordt, tot stand is gekomen. Het basistarief voor elektriciteit wordt 58 cent en voor water SRD 5.24/m3. Voorbeeld: bij de groep huishoudelijke gebruikers wordt berekend 15 cent per kWh. De kleine groep huishoudelijke gebruikers die gewoonlijk SRD 15,90 betaalden bij het verbruik van 100 kilowattuur, zullen SRD 25, 85 moeten betalen. Bij een grote huishouding van 2000 kWh wordt het nieuwe tarief SRD 761,25, huidig tarief is SRD 404,65. De burgers kunnen de nieuwe tarieven vanaf 15 oktober bekijken via de nieuwsbladen.

Bewustwordingscampagne nieuwe tarieven

Om de gebruikers een beter overzicht te geven van de nieuwe tarieven, wordt er gestart met een bewustwordingscampagne om gebruikers ervan bewust te maken, dat zij het verbruik van de nutsvoorzieningen in eigen handen hebben. Zij moeten volgens de minister ervoor zorgen dat zij binnen hun budget blijven. “U bent vrij om uw leven in te richten zoals u wilt, maar houdt u rekening dat er ook verplichtingen bij komen kijken.” De campagne wordt maandag gelanceerd. Dodson zegt voorts dat de burgers zich niet druk hoeven te maken over de prijzen in de winkels. “Als de stroomtarieven met honderd procent zijn gestegen, wil niet zeggen dat ook de prijzen in de winkels met honderd procent omhoog gaan. Hiervoor zal er een doorberekeningsfactor gehanteerd wordt.” De eerste campagne zal via de media bekend worden gemaakt door de gezamenlijke bedrijven en het NH- ministerie. Dit zal een budget opleveren van SRD 600.000 voor de opmaakkosten van het aantal televisiespotjes, radio en de krant. Daarna zullen de nutsvoorzieningsbedrijven ook zelf een voorlichtingscampagne uitvoeren. Begin november wordt er ook een commissie samengesteld, die de basistarieven zullen doorlichten van zowel stroom als water.

Water in de districten

Ook in de overige districten is stroom en water gegarandeerd. In Commewijne wordt er momenteel een studie gedaan door een Belgisch bedrijf, waar er gekeken wordt naar zowel het grondwater als het oppervlaktewater. De studie houdt het onderzoek op de integriteit van het buizensysteem in. Aan het einde van de maand verwacht de NH- minister dat het onderzoek afgerond is.

Er zijn tien trucks actief in Commewijne, waardoor aan de aanvragen van water voldaan kan worden. De Dienst Watervoorziening heeft ook assistentie gevraagd aan de SWM om de buizen die niet goed doorspoelen, te vervangen.

door Kimberley Fräser

More
articles