VS-ambassadeur legt vinger op de zere plek

De scheidende ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, zijne excellentie Jay Anania, heeft vorige week nog voor zijn terugreis naar zijn vaderland, een marathoninterview afgestaan aan ons avondblad. Anania heeft zijn licht over een scala aan onderwerpen laten schijnen en heeft daarbij geen blad voor de mond genomen. De Amerikaanse topdiplomaat heeft gewoon gezegd waar het op staat, en gebruik gemaakt van zijn recht op vrije meningsuiting; een recht dat in zijn land het hoogste goed is als het gaat om de beleving van mensenrechten.  Het is duidelijk, dat de scherpe analyses van Anania niet in goede aarde zijn gevallen bij dit regiem, dit is dan ook de reden  waarom de zaakgelastigde van de VS gistermiddag is ontboden. In het persbericht dat naar aanleiding hiervan is uitgegeven, blijkt overigens helemaal niet dat Anania is betrapt op het onjuist weergeven van de werkelijkheid. Waar het feitelijk op neer komt, is dat het regiem met de waarheid en realiteit geconfronteerd is geworden en dit niet leuk vindt. Het zou juist goed zijn als dit regiem de goedbedoelde adviezen van Anania ter harte neemt, in dit kader hebben we goed nieuws: de scheidende VS-ambassadeur heeft veel meer ‘dingens’ gezegd. We zouden zeggen: koop het, blijf maar lezen, hoor. Ter overdenking alvast enkele gepubliceerde delen uit het vraaggesprek dat de VS-ambassadeur had met De West.

23/9/15 Uitgekiend plan Bahamas effectief voor aanpak mensenhandel

Anania is zeer teleurgesteld in toenmalig BuZa-minister Lackin, die het probleem van mensenhandel in Suriname, niet op zijn merites heeft beoordeeld. Hij onderstreept dat de VS bereid is om op alle mogelijke manieren samen te werken met Suriname om het vraagstuk van mensenhandel aan te pakken.

25/9/15 Vizier VS op Newmont en olie-industrie na exit Alcoa

In gesprek met De West wijst de topdiplomaat erop, dat als de overheid haar werk had gedaan, Newmont al in productie zou zijn en honderden miljoenen dollars extra in staatskas zouden zijn gebracht, waardoor de huidige financiële crisis niet zo hard zou zijn aangekomen. Men bleef echter maar dralen en uitstellen en uiteindelijk heeft het tien jaar geduurd voordat de goudovereenkomst werd gefinaliseerd.

Inconsistentie, gebrek aan transparantie en het feit dat de Staat geen daadkracht toonde bij onderhandelingen, werden en worden überhaupt als zeer storende factoren ervaren door Amerikaanse multinationals.

26/9/15 Suriname moet zich meer op Amerikaanse toerist richten

Het kan er bij Anania niet in, dat zo weinig Amerikaanse toeristen ons land bezoeken, terwijl ons land een fantastische trekpleister zou kunnen zijn. Naar zijn zeggen is het van essentieel belang dat er non-stop flights tussen de VS en Suriname komen.

29/9/15 Ambassadegebouw VS perfect voor Hoofd-bureau KPS

Het ambassadegebouw van de Verenigde Staten van Amerika aan de dr. Sophie Redmondstraat is uitermate geschikt om het Hoofdbureau van het Korps Politie Suriname (KPS) en/of het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) te huisvesten.

1/10/15 VS-ambassadeur pleit voor justitieel onderzoek Dino Bouterse

“If I was a Surinamer, I would be concerned how it was so easy for Dino Bouterse to issue legitimate Surinamese passports with false identities. Somebody was doing this”.

“In the matter of Dino Bouterse, it’s a matter of public record. He was clearly involved in criminal activities that were very serious. The evidence against him was extremely strong. He plead guilty, so he is now suffering the consequences of those terrible decisions”.

More
articles