Regering en bedrijfsleven bereiken nog geen akkoord verhoging stroom en water

Terwijl de regering aangeeft, dat de verhoogde prijzen van stroom en water vanaf deze maand zullen ingaan, zijn de bedrijfsorganisaties nog aan het worstelen om de nieuwe tarieven terug te draaien. De nieuwe tarieven zijn nog niet vastgesteld. Tot nog nu toe is er ondanks vele gesprekken, nog geen overeenstemming bereikt tussen de regering en bedrijfsorganisaties zoals VSB, ASFA, SBF, KKF en VSW. Gistermiddag is er opnieuw een bijeenkomst geweest tussen de bovengenoemde organisaties en de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson.

Tijdens de bijeenkomst heeft een financiële deskundige van het Energie Bedrijf Suriname (EBS) bedragen aangegeven, die volgens de vertegenwoordiger van de Vereniging van Winkeliers (VSW), Raymond Hasnoe, niet kloppen met wat is afgesproken met de NH-minister en met wat de president had gepresenteerd tijdens de jaarrede. Eerst had de regering 0.66cent p/kWh berekend voor stroom, maar wordt er over 0.89 cent p/kWH gesproken. Onder de bedrijfsorganisaties heerst er dan ook nog steeds onduidelijkheid voor wat de prijzenberekening betreft, duidelijk is wel dat er meer betaald moet worden dan is afgesproken. De prijsverhoging zal worden betaald in termijnen. De eerste zes maanden wordt 60% berekend. Na drie maanden wordt 20% erbij berekend en oktober volgend jaar de rest. Als dit op waarheid berust, zijn de bedrijfsorganisaties wel bereid mee te werken. Daarnaast zal geen rekening gehouden worden met de bedrijven. De regering gaat ervan uit dat zij de tarieven zonder moeite kunnen opbrengen. De minst draagkrachtigen zullen wel een sociaal tarief betalen. De minister brengt op woensdag opnieuw een bezoek aan de VSW. Dan zullen de specifieke problemen aan de minister worden voorgelegd.

Garantie op stroom en water

Volgens parlementariër Wiliam Waidoe, zal door deze maatregel van de regering, de lagere klasse er niet beter van worden. Waidoe zegt, dat verhogingen de garantie moeten geven dat er winst gemaakt zal worden. “De regering zou concreter moeten zijn en garanderen dat het beter zal worden, want het volk wil weten waarvoor zij betaalt. Ze willen weten of de regering na twee jaar nog stroom en water zal garanderen.”

 -door Kimberley Fräser-

More
articles