Suriname boos op VS-ambassade

De Surinaamse regering is boos op de Amerikaanse ambassade in Paramaribo, althans op ambassadeur Jay Anania, wiens ambtstermijn in Suriname onlangs is verlopen. Anania deed vorige week, net voor het einde van zijn missie, uitlatingen die niet in goede aarde zijn gevallen bij het kabinet. Minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) ad interim, Gillmore Hoefdraad, heeft gistermiddag naar aanleiding daarvan de zaakgelastigde van de Verenigde Staten van Amerika (VS), Valerie Belon, ontboden op het ministerie. Hoefdraad neemt waar voor de uitlandige BuZa-minister Nirmala Badrising. In een persbericht van de voorlichtingsdienst van BuZa staat dat Hoefdraad tijdens een kort onderhoud met Belon, namens de Surinaamse regering zijn ernstige bezorgdheid heeft geuit over de recente uitspraken van Anania.

BuZa: ‘De regering veroordeelt in sterke bewoordingen de uitlatingen van Anania over het Surinaams investerings- en economisch beleid, alsmede die met betrekking tot het justitieel onderzoek rondom Dino Bouterse. De uitspraken van de ambassadeur in de media druisen in tegen internationale gebruiken van diplomatie en diplomatiek handelen en passen niet in het interstatelijk verkeer. De minister deelde het regeringsstandpunt mee dat de uitlatingen van ambassadeur Anania zoals verschenen in de media een inbreuk plegen op de nationale soevereiniteit van Suriname.’

De diplomaat heeft in aansluiting op zijn vertrek een reeks interviews afgelegd bij verschillende media, waaronder De West. Hij gaf daarbij zienswijzen over verschillende politieke en apolitieke onderwerpen, uiteenlopend van aanpak van corruptie tot de investeringsmogelijkheden voor Amerikaanse bedrijven en van de bestrijding van de criminaliteit tot vestigen van behoorlijk bestuur door middel van verstandig financieel beheer en transparant bestuur. De West pakt vandaag op de voorpagina uit met een artikel waarin Anania in scherpe bewoordingen zijn zegje doet over de mate van corruptie bij de Surinaamse overheid.

Hoefdraad heeft ondertussen de zaakgelastigde om verduidelijking gevraagd of de door de scheidende ambassadeur gedane uitspraken het officieel standpunt van de Amerikaanse regering vertegenwoordigen. De uitspraken zouden, aldus Hoefdraad, niet in overeenstemming zijn met het internationaal principe van wederzijds respect, en daarnaast ook niet bevorderlijk zijn voor de relaties tussen Suriname en de VS.

More
articles