Jarige China koestert ‘eeuwige vriendschap’ met Suriname

foto: Louis Alfaisie

Ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China hoopt dat de bilaterale relatie met Suriname nog lang voortgaat. ,,Now,   I   would   like   to   propose   a   toast,   for   the  everlasting friendship between  China and Suriname, for the happiness and health of all the guests! Proost”, aldus de ambassadeur gisteravond bij het uitbrengen van een wens met vicepresident Ashwin Adhin in verband met de 66ste jaardag van China als volksrepubliek.

Suriname en China kijken terug op een diplomatieke relatie van bijna 40 jaar.

Met een blik op de relatie gedurende de afgelopen veertig jaar, zei Yang Zigang dat de betrekking zich degelijk en snel heeft ontwikkeld met realisatie van verschillende doelen in wederzijds voordeel. De gezamenlijke inspanning van Beijing en Paramaribo zou de relatie zelfs naar een nieuw hoogtepunt hebben gebracht. Hij pleit er voor, dat de ‘twee vrienden’ vasthouden wat al is bereikt, en nu de gemeenschappelijke belangen uitbreiden en de relatie uitdiepen.

Vooral de afgelopen 24 jaar zou de onderlinge relatie veel vaart hebben genomen. Er ontstond een nieuwe stroom van etnische Chinezen naar Suriname. Deze nieuwe groepen stortten zich niet meer slechts hoofdzakelijk op de handel, maar hebben zich ondertussen ook gevestigd in bijna alle branches: van landbouw tot de bouwsector, en van hotelwezen tot politiek. Het ging niet altijd even gemakkelijk, getuige de weerspannigheid van de gevestigde orde in deze branches in Suriname. Ondertussen houden de Chinezen een relatief low profile aan in het sociaal-maatschappelijk leven.

De haat-liefde relatie binnen de Surinaamse maatschappij en het soms scherpe commentaar van zelfs politici, heeft de houding van China tegenover Suriname niet veranderd. Integendeel.

Naarmate de tijd verstrijkt, lijkt Beijing nog meer containers op de post te doen richting Paramaribo.

Volgens Yang Zigang heeft zijn land sinds 2010/11 al circa US$ 140 miljoen aan schenkingen gedaan aan Suriname. Kenmerkend voor die financiële ondersteuningsprojecten waren onder meer: 24 containers met landbouwmachines, een paar honderd tractoren en 2000 computers. De kosten voor de bouw van het gepland ziekenhuis in Wanica, een buurthuis in het westen van Paramaribo, woningen alsook verkeer – en veiligheidmonitoring systeem, zijn niet meegeteld. China biedt daarnaast de helpende hand in de vorm van schenkingen aan het ministerie van Defensie met voertuigen, uniformen en uitrusting. Bovendien mag Suriname gebruik maken van zachte leningen tot US$ 350 miljoen voor asfaltering- en huizenbouwprojecten.

Adhin zei in zijn felicitatieboodschap namens de regering dat Paramaribo zeer dankbaar is voor de steun van China, zowel financieel als in internationale organisaties. De vicepresident stipt aan dat Suriname ook voorstander is van een goede relatie met de Aziatische reus.

More
articles