Bouterse: Geen kwestie van ‘business as usual’

foto: Johan de Randamie

President Desiré Bouterse heeft vandaag tijdens zijn jaarrede en presentatie van zijn kabinetsplannen voor 2016, bekendgemaakt dat het voor de regering in deze regeerperiode geen kwestie van ‘business as usual‘ zal zijn en dat uit een ander vaatje zal worden getapt. De kernwoorden zijn: klimaatverandering, soevereiniteit en nationale eenheid. Tevens haalde Bouterse onder meer als kernpunten aan: grootscheepse mangrovebeplanting voor de kust, het plaatsen van ‘Tigri’ op de bilaterale agenda, instelling van een toerisme ontwikkelingsfonds alsook uitvoering van een strategisch masterplan toerisme, aanpassing Immigratiewet en aandacht voor aardgas, hydro-energie en zonnepanelen.

ZEESPIEGELSTIJGING

Het staatshoofd toonde zich bezorgd over de stijging van de zeespiegel en meende dat ons nog slechts enkele decennia resten om ons adequaat te weren tegen het oprukkende zeewater. Er zal een titanenstrijd geleverd moeten worden, dit zal geschieden door middel van het op grote schaal planten van mangrove en het bouwen van dijken. Gezien de enorme bedreiging van het kustgebied, moet tevens systematisch gewerkt worden aan het meer landindwaarts opzetten van econonomische groeikernen en bestuurscentra.

TIGRI

Het verloop van het grensconflict tussen Guyana en Venezuela wordt met grote belangstelling door Suriname gevolgd, en met inachtneming van diverse internationale conflicten en ontwikkelingen die de soevereiniteit van bepaalde landen bedreigen, zal ons land ook serieus aandacht schenken aan dit vraagstuk. Naar zeggen van het staatshoofd, zal de Tigri-kwestie dan ook weer op de bilaterale agenda komen. Overigens zal ook gewerkt worden aan de vaststelling van de maritieme grens met Frans-Guyana.

IMMIGRATIEWET

De immigratie belieft een aanpassing naar de economische omstandigheden, buitenlandse werknemers die voorzien in een behoefte op de Surinaamse arbeidersmarkt, moeten makkelijk voor een korte tijd aangetrokken kunnen worden. Er zal local content wetgeving ter indienstname van buitenlandse krachten moeten worden ontwikkeld.

TOERISME

Bouterse erkende het belang van differentiatie van onze economie en zei dat uitstel daartoe niet meer mogelijk is. Onder meer zal het vizier op de toerismesector worden gericht. Een strategisch masterplan toerisme en de instelling van een toerisme ontwikkelingsfonds zijn enkele actiepunten. Voorts moet onze energievoorziening minder gestoeld zijn op het gebruik van heavy fuel oil. Hydro-energie en zonnepanelen alsook onderzoek naar aardgas staat hoog op de agenda.

More
articles