Raffinaderij Suralco wordt ontmanteld

President Desire Boutersé heeft vandaag in De Nationale Assemblee (DNA) gezegd dat  de onderhandelingen met Suralco / Alcoa nog niet zijn afgerond, maar de lijnen naar het einde hiervan zich reeds duidelijk aftekenen en men het al eens is over een draft memorandum of understanding. De raffinaderij te Paranam zal worden ontmanteld en de locatie gesaneerd worden op een wijze die verder industrieel gebruik mogelijk zal maken, bijvoorbeeld als locatie voor een nieuwe raffinaderij van de Bakhuys bauxietafzettingen.

Suralco’s moedermaatschappij Alcoa en de Staat zullen zich namelijk richten op continuering van de bauxietindustrie. Daarbij  voorziet men voor het  Bakhuisgebied nog 80 jaar aluinaardeproductie op basis van een nieuw opgezette hypermoderne raffinaderij met een 1,5 miljoen aluinaardeproductie per jaar. Dit nieuwe project vergt wel een investering  van US$ 3 miljard.  De studie en voorbereiding voor het opzetten van de nieuwe raffinaderij zal maximaal twee jaar in beslag nemen, voorts zijn alle kosten voor rekening van Alcoa. Hoewel de Paranam raffinaderij 30 november sluit, zal de multinational haar verplichtingen aan de werknemers en gepensioneerden nakomen, evenzo alle milieuverplichtingen die na evaluaties in beeld zullen komen.

AFOBAKKA WATERKRACHTCENTRALE

Overeengekomen is, om de Brokopondo-overeenkomst vervroegd te beëindigen, Suriname zal per 31 december 2019 de eigenaar zijn van de Afobakka waterkrachtcentrale. Afgesproken is, dat de energieprijs voor geleverde stroom vanuit Afobakka tot die datum gestabiliseerd  zal worden.  De referentieprijs in de stroomprijs formule die gehanteerd zal worden is US$ 40 per vat ruwe olie met een jaarlijkse verhoging van US$ 3 per vat vanaf 2017. Alle stroom boven de 80 MW die  per maand aan de overheid zal worden geleverd, zal tegen een vaste prijs van 4,9 dollarcent per kilowatuur worden gerekend. Alcoa zal de achterstallige overheidsschuld over 2014-2015 kwijtschelden, op US$ 4,8 miljoen na, welke in 48 termijnen betaald zal worden. Naar zeggen van het staatshoofd ziet het er rooskleurig uit voor Suriname, omdat er goede perspectieven zijn in de bauxietindustrie, de goudsector en in de aardolie-industrie.

More
articles