De hele wereld wil wel in ons land studeren

Eén op de tien studenten op Nederlandse hogescholen en universiteiten komt uit het buitenland. Het aantal studiebollen uit onder meer Duitsland, Italië, Engeland en China dat hier in de collegebanken zit, is nooit zo hoog geweest.

Ruim zeventigduizend buitenlandse studenten hebben hun weg naar de Nederlandse hogescholen en universiteiten gevonden.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van EP-Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs. Vooral het aantal studenten uit Groot-Brittannië, Italië, België, Bulgarije en Spanje neemt toe. De Duitsers behouden hun koppositie, hoewel hun aantal terugloopt. “Het is goed om te zien dat Nederland een aantrekkelijke studiebestemming blijft”, reageert directievoorzitter Freddy Weima van EP-Nuffic.

Aantrekkingskracht

Het groeiende aantal Engelstalige opleidingen en het hoge niveau van ons hoger onderwijs hebben internationale aantrekkingskracht. Bovendien doen de Nederlandse hogescholen en universiteiten er alles aan om veel pupillen van over de grens te trekken. “De wereld wordt steeds internationaler. Het is belangrijk om andere culturen hierheen te halen”, verklaart Bastiaan Verweij, woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Buitenlandse studenten helpen om de Engelse taalvaardigheid van Nederlanders te verbeteren.

Maastricht University trekt veruit de meeste internationale studenten: ruim 8.000. Daar is de verhouding Nederlandse en buitenlandse studenten dit jaar al 50/50. Omdat de universiteit vlak bij de Belgische en Duitse grens ligt, komen de buitenlandse studenten grotendeels uit die landen.

De universiteit trekt ook uit andere delen van de wereld studenten naar Limburg. “De universiteit in Maastricht staat al jaren bekend om haar international classroom, waarbij studenten van verschillende herkomst en culturele achtergronden worden geconfronteerd met verschillende manieren van denken”, verklaart woordvoerder Caroline Roulaux.

Veel studies sluiten aan bij Europese en internationale thema’s. Ook de TU Delft heeft een grote aantrekkingskracht. Daar zijn vooral veel studenten uit China, India en Italië te vinden. “Studenten die hier hebben gestudeerd, zijn meestal erg positief en maken in eigen land reclame voor ons”, verklaart TU-woordvoerder Michel van Baal het succes.

Hogescholen

Bij de hogescholen doen vooral Fontys, Saxion, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Stenden het goed. “Je leert hier probleemoplossend te werken. Dat is moderner dan bij ons en de vaardigheden die we leren zijn relevanter voor het vinden van een baan”, is de ervaring van de Britse Sophie Bray (21), die de Hogere Hotelschool doet bij Stenden Hogeschool. Ook de Haagse Hogeschool verwelkomt steeds meer buitenlandse studenten. “Onze aanwezigheid in de Internationale stad van Vrede en Recht speelt daarbij vaak een rol”, merkt woordvoerder Bas Schrijver.

De reislust van Nederlandse studenten groeit nauwelijks. 22 procent gaat voor een paar maanden of een complete studie naar het buitenland, terwijl dat percentage in andere Europese landen gemiddeld rond de 30 procent schommelt.

Dat is EP-Nuffic een doorn in het oog. Directievoorzitter Weima: “We gaan uitzoeken hoe dat komt. Misschien omdat ons onderwijs tot het beste in de wereld behoort. Maar we zouden graag zien dat onze studenten meer gaan reizen. Dat is zo’n enorme ervaring.”

Vooral het aantal studenten uit Groot-Brittannië, Italië, België, Bulgarije en Spanje neemt toe. Duitsland blijft nummer één.

More
articles