Top voetbalpiramide verdacht van corruptie

Met het onderzoek van de Zwitser justitie naar FIFA-baas Sepp Blatter is nu ook de top van de voetbalpiramide verdacht van betrokkenheid bij omkoping en corruptie.
De 79-jarige Zwitser werd  vrijdag na een vergadering van het FIFA-bestuur mee-genomen voor verhoor.
Vorige week werd secreta-ris-generaal Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter, al op non-actief gezet omdat hij betrokken zou zijn ge-weest bij de illegale handel in WK-kaartjes.
Ook rond UEFA-voorzitter Michel Platini is er onrust. Hij zou volgens de Zwitserse justitie omgerekend 1,8 mil-joen euro hebben gekregen van Blatter voor bepaalde ‘diensten’ tussen 1999 en 2002.
In mei dit jaar werden zeven FIFA-officials een dag voor het congres in Zürich aangehouden. Intussen zijn drie reeds uitgeleverd aan de VS.
In juli ging de eerste FIFA-bobo, Jeffrey Webb, akkoord met zijn uitlevering aan de VS. Vorige maand stemde Nicaraguaan Julio Rocha al toe in zijn uitlevering aan Ni-caragua.
Donderdag werd bekend dat ook de Venezolaan Rafael Esquivel mag worden uitge-leverd aan de VS.
Blatter heeft intussen ont-kend dat hij zijn functie als FIFA-voorzitter heeft misbruikt. Dat liet zijn Ameri-kaanse advocaat vrijdag we-ten in reactie op het justitië-le onderzoek dat in Zwitser-land is gestart. Blatter heeft wel volledige medewerking beloofd. Hij wordt onder meer verdacht van het af-sluiten van een omstreden deal in 2005 met de Caribi-sche voetbalbond van de toenmalige voorzitter Jack Warner. Die deal, vermoe-delijk over tv-rechten, zou volgens de Zwitserse justitie ‘ongunstig’ zijn geweest voor de FIFA.
De advocaat van Blatter liet echter weten dat de over-eenkomst bekend was op het hoofdkantoor in Zürich. “De deal is goed voorbereid en de onderhandelingen zijn gevoerd door bekwame staf-leden van de FIFA. Hier is ze-ker geen sprake van bestuur-lijke misstanden.”
De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) vindt het zoveelste hoofdstuk in het omkoopschandaal bij de FIFA verontrustend nieuws en slecht voor het voetbal.
“Dit  is slecht voor het imago van de FIFA en slecht voor het imago van het voetbal”, zei een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond. De KNVB gaat verder niet in op de beschuldigingen. “We wachten op de definitieve conclusie en daar vinden we dan wat van. Het is duidelijk hoe de KNVB staat tegenover het imago van de FIFA en daar handelen we ook naar. Maar we wachten nu af.”
De KNVB was enthousiast toen Platini zich deze zomer kandidaat stelde om Blatter op te volgen als president van de FIFA. “We steunen hem, maar hebben nooit vastgelegd dat we op hem stemmen. We vonden hem een goede kandidaat en dat blijft hij. Ook in dit geval wachten we af”, zei de KNVB-woordvoerder.
Intussen heeft de FIFA laten weten volledig mee te wer-ken aan het onderzoek van de Zwitserse justitie naar Blatter.

More
articles