Boek Sranan Gowtu verschijnt op 24 november

Het boek ‘Sranan Gowtu: Iconen uit de Surinaamse Muziek’, verschijnt op 24 november. Met dit boekwerk en de gelijknamige cd-reeks van platenlabel Top Notch zijn de verdiensten van de Surinaamse artiesten eindelijk vastgelegd. ‘Sranan Gowtu’ bevat interviews, profielen en anekdotes van en over de bekendste Surinaamse muzikanten die aan beide kanten van de oceaan succesvol waren. Van Kid Dynamite, de beide Woiski’s en Max Nijman tot Lieve Hugo, Oscar Harris en Kenny B.

‘Wasmasjien’ van Trafassi of ‘Tuintje in Mijn Hart’ van Damaru, veel verder gaat het collectieve geheugen meestal niet als het om Surinaamse muziek gaat, terwijl Surinaamse muzikanten door de jaren heen cruciale en originele bijdragen aan het cultureel erfgoed hebben geleverd. We horen het anno nu nog terug in albums van Typhoon of Kenny B.

De moderne Surinaamse muziek heeft een uniek karakter; muziekhistorici benadrukten dit al eens in een studie van de Harvard universiteit. Onder invloed van muzikale stromingen uit Afrika, India, Java en China en anderzijds Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika, is een genre ontstaan dat wordt beschouwd als best kept secret in musical history.

More
articles