De 13-jarige Juryck Muljono Djojopawiro, die een vreemde en zeldzame aandoening heeft aan zijn rechteronderbeen, is samen met zijn moeder Mariska Kartodikromo in Nederland. Juryck wordt in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) door de Nederlandse plastisch chirurg, Mike Reuterman behandeld. Hij heeft een ander diagnose vastgesteld dan wat er in Suriname door de patholoog-anatoom is vastgesteld.
In Suriname is een caverneus hemangioom vastgesteld bij Juryck, maar in Nederland heeft het ziektebeeld van deze jongen een andere benaming, namelijk angioomkeratoom. Dat is een afwijking in de kleine bloedvaten in het epitheel (bovenste laag van de huid en slijmvliezen). De jongen is deze week gelijk na aankomst in Groningen per ambulance opgehaald door het ziekenhuis. De plastische chirurg van het UMCG heeft samen met specialisten van stichting Suridoc Nederland en een expertisecentra in Nijmegen gekeken naar het been van Juryck. Er is besloten het been in het UMCG te behandelen. De specialisten geven aan dat het om een zeldzame aandoening gaat, waarbij het behandelplan daardoor op dit ogenblik niet eenduidig is. Ze stellen een behandelplan op voor Juryck, wat eerder niet in Suriname gelukt is.
Op uitnodiging van Stichting Suridoc in Nederland, mogen Louis Vismale, voorzitter van Stichting 1 voor 12 en het hoofdbestuurslid Harry Ellioth, het traject van de behandeling van Juryck mee volgen en daarvan een eigen verslag uitbrengen.
De moeder van Juryck klopte in juni aan bij Stichting 1 voor 12 voor hulp nadat de jongen achteruitging en geen hulp kon vinden. De artsen in Suriname hebben geen behandelmethodes voor deze ziekte. 1 voor 12 heeft een landelijke campagne ingezet om middelen te verzamelen zodat de jongen en zijn moeder naar Nederland konden vertrekken in de hoop dat daar wel kan worden genezen. Na een geldinzamelingsactie en door steun van mensen en bedrijven in zowel Suriname als Nederland, is het gelukt om Juryck met zijn moeder naar Nederland te sturen.
Vanuit Nederland zegt Vismale heel tevreden te zijn met de vlotte aanpak in Groningen. “De plastische chirurg is gelijk bezig geweest met Juryck en de specialisten zijn nu druk bezig een plan van aanpak te maken voor de operatie. Er worden verschillende mogelijkheden bedacht om het been te behandelen. Wel geven ze aan dat deze verschijnselen niet zo vaak voorkomen, vandaar dat er veel tijd in wordt gestopt”, stelt Vismale. Moeder Mariska zegt dat ze voor het eerst zo een vriendelijke aanpak heeft meegemaakt en heel tevreden is. “Tot nu toe hebben de artsen uren tijd voor mij en mijn zoon gemaakt. Ik wil Vismale en de donateurs bedanken voor alle inzet. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat ik en mijn zoon hier zijn beland. We houden elk uur van de dag gesprekken met de specialisten. Dat vind ik bijzonder”, zegt Mariska.