Zwitsers OM start strafrechtelijk onderzoek naar Blatter

Het Zwitserse Openbaar Ministerie start een onderzoek naar FIFA-president Sepp Blatter. Hij wordt verdacht van fraude en bestuurlijke misstanden. Dat maakte het Zwiterse OM vandaag bekend in een verklaring. Een persconferentie van de FIFA-voorzitter ging vandaag op het laatste moment niet door. Blatter zou in 2005 een contract hebben getekend met de Caribische voetbalfederatie, dat niet in het voordeel was van de Wereldvoetbalbond. De inhoud van het contract is niet door het OM bekendgemaakt. Vermoedelijk ging het om tv-rechten. Ten tijde van de deal met de Caribische bond was Jack Warner daar de voorzitter. Warner is al verdachte in het lopende onderzoek naar omkoping bij de FIFA. Blatter zou eveneens 2 miljoen Zwitserse frank, zo’n 1,8 miljoen euro, aan FIFA-gelden hebben overgemaakt aan UEFA-president Michel Platini voor werk dat hij tussen 1999 en 2002 heeft gedaan. Onduidelijk is waar dat bedrag voor bedoeld was. De betaling die gedaan werd in februari 2011, was niet in het belang van de FIFA.

De 79-jarige Zwitser is vrijdag als verdachte ondervraagd door het Zwitserse OM na de bijeenkomst van het uitvoerende comité van de FIFA. Tegelijkertijd is Platini verhoord.

De Fransman wordt vooralsnog niet als verdachte aangemerkt. Eveneens werden documenten in beslag genomen uit het FIFA-kantoor in Zürich.

Blatter ontkende vrijdag via zijn advocaat dat hij zijn functie als FIFA-voorzitter heeft misbruikt.

De FIFA kwam na de verhoren met een statement naar buiten. “Wij werken sinds 27 mei samen met het Zwitsere Openbaar Ministerie en we stellen alle documenten, data en andere informatie ter beschikking aan de onderzoekers. We zullen die samenwerking blijven voortzetten.”

“Vandaag hebben medewerkers van het OM mensen van de FIFA ondervraagd en documenten in beslag genomen in het FIFA-hoofdkwartier in Zürich. De FIFA heeft volledige medewerking verleend aan het onderzoek. De FIFA zal gedurende het onderzoek verder geen reactie geven over de zaak”, aldus het statement.

Vorige week werd secretaris-generaal Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter, al op non-actief gezet omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de illegale handel in WK-kaartjes.

Blatter werd eind mei tijdens het FIFA-congres voor de vierde keer herkozen als voorzitter, een functie die hij al sinds 1998 bekleedt.

Enkele dagen na zijn herverkiezing kondigde de Zwitser onverwachts zijn aftreden aan. Een week eerder werden verschillende FIFA-bestuurders gearresteerd op verdenking van corruptie.

Op een buitengewoon congres op 26 februari 2016 zal de opvolger van Blatter worden gekozen. De Zwitser heeft wel benadrukt zijn functie tot die tijd uit te willen oefenen. Platini is een van de kandidaten om Blatter op te volgen.

More
articles