Importcijfers tabakswaar op recordhoogte in 2014

Er is in 2014 totaal voor circa US$ 18,2 miljoen geïmporteerd aan tabaksproducten, in 2013 ging het nog om een bedrag van US$ 17,8 miljoen en in 2012 om US$ 17 miljoen. Voor het eerste kwartaal van 2015 betreft het een importvolume ter waarde van US$ 4,7 miljoen, hetgeen ruim US$ 0,2 miljoen meer is dan het eerste kwart van 2013 en US$ 0,8 miljoen minder dan in dezelfde periode van 2014. Dit blijkt uit de publicatie ‘Handelsstatistieken 2012- eerste kwartaal 2015’, die recentelijk door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) aan het publiek ter beschikking is gesteld. Het is niet duidelijk of het recordbedrag dat vorig jaar bereikt werd voor wat betreft de importwaarde van tabaksproducten, te maken heeft met toegenomen tabaksconsumptie in Suriname, toegenomen inning van accijnzen, of een verhoogde smokkel van tabakswaar naar het buitenland. De grootschalige smokkel van sigaretten waar Surinaamse en Braziliaanse malafide ondernemers bij betrokken zijn, heeft namelijk de laatste jaren een structureel karakter gekregen. Dit, ondanks het feit dat er ook in ons land een fors accijns is doorgevoerd op tabaksproducten.

Uit het enkele weken geleden uitgekomen rapport ‘WHO Report on the Global Tobacco Epidemic, 2015: Raising taxes on tobacco’ blijkt, dat het Surinaams accijnzenaandeel in de prijs van tabaksproducten 48,4% bedraagt en dat een Surinaamse consument 2,86% van het bbp per capita moet uitgeven om aan 100 sloffen van het meest verkochte sigarettenmerk te komen.

De WHO stelt ook vast, dat vergeleken met 2008, sigaretten in 2014 minder betaalbaar waren voor de verstokte Surinaamse roker. Er is voorts een limiet van 200 op belastingvrije invoer van sigaretten. De World Health Organization (WHO), stelt daarbij vast, dat Suriname sinds enkele jaren in het goede rijtje der toplanden zit, voor wat betreft de categorieën: het monitoren van de prevalentie van tabaksgebruik, het accommoderen van rookvrije omgevingen, het inzetten van massamedia, anti-tabak campagnes en het uitvoeren van een verbod op tabaksreclame, promotie en sponsoring. Het is het ministerie van Volksgezondheid geweest, dat er op had aangedrongen de Tabakswet goed te keuren in De Nationale Assemblée. De wet is vooral gericht op het beschermen van de niet-rokers, en wil beogen dat het bij burgers doordringt, dat roken negatieve effecten heeft op zowel rokers als niet-rokers, die ongewenst meeroken.

More
articles