Verkeersveiligheid moet beleidsprioriteit worden

(foto: Ivan Summerville)

Vandaag vond op de hoek van de Jozef Israëlstraat en de Thurkowstraat de afsluiting van de verkeersveiligheidsmaand plaats. In het verlengde daarvan werd de verkeersveiligheidsvlag van de Lions Club Paramaribo Central in gebruik genomen. Ter gelegenheid hiervan zei JusPol minister Jennifer van Dijk-Silos dat de verkeersveiligheid verheven moet worden naar beleidsprioriteit. Eind 2016 moet het aantal verkeersdoden met 25% gereduceerd zijn. Om dit te bereiken, zegt de minister dat er meer aan bewustwording van de verkeersregels en respect voor de verkeerspolitie gewerkt moet worden.

De minister zegt dat er te veel mensen in het verkeer doodgaan. Een geërgerde minister gaf aan dat elke idioot denkt te kunnen racen waardoor het leven van anderen in gevaar gebracht wordt. De minister zegt er alles aan te zullen doen om ervoor te zorgen dat de bevolking zich weer veilig in het verkeer gaat voelen. Van Dijk-Silos denkt dit onder andere te kunnen bereiken door het verscherpen van de verkeersregels. “Mensen betalen een verkeersboete van SRD 500 gewoon, maar als de politie je auto zes maanden lang vasthoudt, ga je het zeker voelen. Het kan niet zo zijn dat auto’s als moordtuigen gebruikt worden.” Het ligt in de bedoeling dat de begroting van het ministerie aangepast wordt, zodat samen met onder andere de Lions Club projecten uitgevoerd kunnen worden met betrekking tot de verkeersveiligheid.

De president van de Lions Club Paramaribo Central, Glenn Tewarie, zegt heel blij te zijn dat de verkeersvlag weer gehesen kan worden. In de jaren ‘90 werd de verkeersvlag ook te Spanhoek gehesen, maar vanwege onderhoudswerkzaamheden, is dit gebruik gaan verwateren. Het ligt in de bedoeling dat de vlag samen met de verkeerspolitie gehesen wordt. Zodra er een verkeersdode te betreuren valt, gaat de vlag halfstok. Minister Van Dijk-Silos en de Tewarie willen met een model komen waarbij het district dat de minste verkeersdoden heeft, een award of een andere prijs krijgt. Dit zal met zich meebrengen dat de districtscommissarissen zich zullen moeten inzetten voor veilig verkeer in hun district en dat alle actoren die een bijdrage voor veilig verkeer kunnen leveren, betrokken dienen te worden, daar elke verkeersdode er een te veel is. Spanhoek, Paramaribo-Noord, Poelepantje, Nickerie en Commewijne hebben thans een verkeersvlag.
door Ivan Summerville

More
articles