NL neemt afscheid van oud-bevelhebber en minister

Het Nationaal Leger (NL)  heeft op vrijdag 11 september 2015 afscheid genomen van minister Lamuré Latour en heeft brigade-generaal Ronni Benschop verwelkomd als nieuwe minister van Defensie. Nadat de troepen door de plaatsvervangende bevelhebber, kolonel Adolf Jardim, op de appèlplaats van de kazerne waren begroet, verrichtte minister Benschop de inspectie. Hierna begaf het gezelschap zich naar het legermuseum, waar de onthulling plaatsvond van de portretten van de scheidende Defensieminister en bevelhebber van het NL. Verder vond er ook een onthulling plaats van een foto van brigade-generaal Benschop op het kabinet van de bevelhebber. De scheidende minister Latour mocht als eregast tezamen met minister Benschop en plaatsvervangend bevelhebber kolonel Jardim, het defilé van de troepen aanschouwen.

In de recreatiezaal voerden verschillende sprekers het woord. Kolonel Jardim bedankte minister Latour voor zijn inzet om de defensieorganisatie naar grotere hoogte te brengen. Hij noemde enkele wapenfeiten die minister Latour had bereikt, waaronder het verbeteren van de infrastructuur van de kazerne en diverse detachementen, de aanschaf van tactische voertuigen en bussen, de ondersteuning van het nieuwe opleidingsbeleid voor militairen en het uitbreiden van de buitenlandse militaire relaties. Kolonel Jardim beloofde aan de nieuwe minister dat hij deze zijn volledige medewerking zal verlenen bij het uitvoeren van zijn beleid. Kolonel Jardim zal voortborduren op de gedachtengang van de bevelhebber om het leger verder te brengen. Er is reeds veel bewerkstelligd, maar het leger is nog niet waar het moet zijn.

In zijn afscheidstoespraak deed de scheidende minister Latour een greep uit zijn verworvenheden voor de organisatie in de periode 2010 – 2015. Hij bedankte voor de goede functionele samenwerking tussen het Centraal Kantoor en het NL. Verder benadrukte hij de medewerking die hij heeft gehad van de huidige minister van Defensie, die toen bevelhebber was. Hierdoor heeft hij veel kunnen bereiken voor de organisatie. In zijn slotwoord sprak Jardim de hoop uit dat de huidige minister dezelfde ondersteuning ontvangt.

Minister Benschop deelde zijn ervaringen als militair met de aanwezigen. Respect opbrengen voor meerderen en jezelf blijven ontwikkelen, staan voor hem centraal. Voor hem is het van belang te onderhouden wat is opgebouwd. Hij heeft ook veel aandacht voor het menselijk potentieel en de rechtszekerheid van het personeel. Deze zullen leiden tot een grotere output van het leger. Volgens minister Benschop zwaait hij af als bevelhebber van het Nationaal Leger, maar is als minister van Defensie nog onlosmakelijk verbonden met de strijdkrachten. Hij deed een beroep op eenieder om de schouders onder het werk te zetten. Minister Benschop bedankte de scheidende minister voor het geloof dat in hem gesteld is als bevelhebber van het Nationaal Leger en voor bewezen diensten. Ten slotte wenste hij hem succes toe in zijn verdere loopbaan. Na de toespraken werden de verschillende militaire messes in de kazerne bezocht voor een informeel samenzijn met het personeel. Het voorgaande werd door het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

More
articles