Vier agenten afdeling Rijbewijzen opzijgezet

De leiding van het Korps Politie Suriname heeft vier politieagenten die werkzaam waren op de afdeling Rijbewijzen, opzijgezet, omdat zij ervan worden verdacht zich bezig te hebben gehouden met het verkopen van rijbewijzen. Dat heeft minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie vandaag gezegd. Silos gaf de informatie prijs tijdens een toespraak en een ontmoeting met journalisten ter gelegenheid van de afsluiting van de Verkeersveilheidsmaand. Ze zei daarbij dat politiechef Humphrey Tjin Liep Shie haar heeft gerapporteerd over de noodzakelijke mutaties. Het is niet duidelijk of de in ongenade gevallen agenten ook strafrechtelijk worden vervolgd.

Het kan Van Dijk – Silos, die sinds haar aantreden een streng beleid propageert, weinig schelen wie de agenten zijn die plaats moeten maken: “De poppetjes die corrupt zijn, interesseren me niet.” Ze beschouwt de mutaties niet alleen als inspanningen van de korpsleiding om schoon schip te maken, maar ook om het korps op de juiste wijze in stand te houden.

De bewindsvrouw hoopt de wetteloosheid flink te kunnen terugdringen: “Suriname is een onbeschaafd land als het om wetsovertredingen gaat. We moeten gaan voor ordening omdat we ooit het beschaafdste land in de regio waren.”

Van Dijk – Silos noemde ook een geval waarbij de korpsleiding maatregelen moest nemen tegen agenten die zouden hebben geprobeerd te sjoemelen met papieren, met de bedoeling het bewijsmateriaal rondom een aanrijding aan de Anton Dragtenweg weg te kunnen maken.

“Het kan niet zo zijn dat je boven de 100 km per uur gaat rijden en onschuldigen dood maakt,” zei in aansluiting op haar kritiek over de omstreden aanpak van agenten bij de aanrijding in kwestie.

Ze wilde echter niet in detail ingaan op deze zaak en vertelde aan journalisten dat zij persoonlijk geen details van zaken wilt weten omdat ze er niet bij betrokken wilt zijn. “ Ik wil zaken voorkomen en wil gewoon objectief blijven als men een beroep op mij doet.”

door  Ivan Summerville

More
articles