Justitia Pietas Fides MMDCCCLXV

– Suralco. “De tent gaat dicht omdat er geen bauxiet meer te mijnen is in Suriname”. Lulkoek van een belanghebbende. Grotere onzin gehoord? Bepaald niet! Ooit gehoord van Kaiser/Bakhuys/Nassau…? Gewoon lamlendig gedrag om een acceptabele ‘deal’ te kunnen sluiten en de Surinamerivier op economisch verantwoord niveau te doen uitbaggeren(…), liggen overduidelijk aan de basis van het echec de dato 14 September 2015. Weg Suralco? Maar dan ook de 700 vaste arbeidsplaatsen. Meer nog aan contractanten, secundaire kostwinners en hun gezinnen. Maak het maar 2300 mensen brodeloos. Is het lager of hoger, blijft het een nationale schande, die de wereld rondgaat. 30 november 2015 sluiting. Cadeautje aan de staatkundig, zogenaamd onafhankelijke friemels. Para/Wanica/Paramaribo…, legio aan ondersteunende bedrijven in diverse sectoren niet anders dan failliet.

– Stroom. Op 15 September 2015 zullen de nutsbedrijven de tarieven met gemiddeld 300 % opschroeven? Dat zegt de ene redactie van een aan de regering geparenteerd ochtendblad en een ander zegt heel verstandelijk geïnformeerd, dat het departement Natuurlijke Hulpbronnen, helemaal nog niet zover is. Want de vakbonden hebben absoluut geen groen licht gegeven. Het bedrijfsleven nog minder! Noch überhaupt gekregen van hun achterban, op de noodzakelijk te houden congressen en spoedvergaderingen van de arbeid of het constituerend bedrijfsleven. Of heerst er weer verdeel en…? Juist ja! Let goed op. Ook de politieke partijen laten het vooralsnog genoegzaam afweten. Laten allemaal zeer ernstige dinges…, op zich afstormen. Allemaal verlamd? Neen hor! Jogi, Sharman en Girjasing hoort men tenminste nog. De een vertelt hoe er grandioos gestolen wordt, de ander heeft het allemaal al gezien in de ‘humanitaire chaos’ welke zal neerdalen en de derde geeft een ingewacht deplorabel kader weer. Verhogingen gaan in…? Waar, wanneer, hoe? “Vandaag…”, schreeuwt het blaadje van de meest belanghebbende Dipo.

– ‘O, Sole mio’. Regelt dochter en andere nationaliteiten in de ‘Ceuta-periferie’, ‘grat hari’ een duur betaalde baan. Maar wat zal er naast dit al aan onregelmatigheden, na 15 September 2015, gebeuren met de nationale jeugd/jongeren, de ouderen en de diepgetroffen gezinnen hier te lande gedwongen achtergebleven? Kan hem allemaal wat bommen. Solidariteit en verzoening? Allemaal opgelegde of nog op te leggen kul…, na hoogdravende/culminerende misleiding en reeds afdoend bewezen, in ‘hoogpolig kiezersbedrog’. Dan wel onbeschaamde en gestructureerde omkopingsgedragingen/-schandalen.

– Adviseurs van Staat. Inmiddels, wordt het wel tijd om een lijst van gemuteerde en nieuwe ‘Adviseurs van Staat’, zowel bij het Kabinet Staatshoofd als de VP, bekend te maken. Ook in welke schalen de gelukkigen zijn vervallen. Of is dat ook alweer een groot geheim…, dat straks vanuit zichzelf ‘urologisch’ staat te lekken. Nu al zijn er allerlei randfiguren die zich van alles aanmeten en vertellen, dat ze ‘staatsadviseur’ zijn geworden, terwijl daarvan nog niets onder het Volk ‘resolutionair’ bekend is gemaakt of waarbij bevoegdheden werden geopenbaard aan bijvoorbeeld De Nationale Assemblee als hoogste college van staat.

– Geheim. Een website vertelt in de nacht van maandag op dinsdag, dat er een geheim gesprek te Leonsberg –de geroemde plek voor zogeheten slotakkoorden– heeft plaatsgevonden, tussen Bouterse (NDP), Santokhi (VHP) en Rusland (NPS). En een vierde…, minder transparante. Men zal dat allamaal aan respectieve achterban moeten komen uitleggen. Of zal dat allemaal eerstens, in de Nederlandse pers te lezen zijn?

– Mix. Wordt wel bekend, dat er in de rijstsector een ‘mix aan rijstrassen’ is geplant en ook nog geoogst. Is dat nou Caricom – alesie of het PetroCaribe probeersel?

– BINZA. Betaalt dat ministerie nog wel iets. Nu is de bewaking en beveiliging van het ministerie en belangrijker onderdelen daarvan, niet betaald voor verleende/geleverde diensten. Vier maanden? Anderen wachten al 15 jaar op suppleties, vanuit datzelfde ministerie.

– Optellen. Op de dinsdagmorgen alleen al een optelsom te maken. 700 Suralconiers. Zeg maar 2400 in totaal aan afhankelijke entiteiten/kostwinners en hun gezinnen opgeteld. ‘Spin off?’. Multiplicerend! Leverancier-outlets en dienstenbedrijven van contractanten? Allemaal gaan failliet. 2400 plus 80 banen van Kross Security…? Rijstsector? Greenheart – Apoera 100 plus…! Uitgeteld? Bepaald niet! Vijf jaar regering Bouterse – I en nog VIJF, bro! Nog vijf jaren Bouterse. ‘Neks no fout’. En dan met de complimenten van Panka, Bouva, Misiekaba en ons aller Patrick. ‘Let a faya…, kiri na Frambo yere’.

– Splijt. Noord Korea is begonnen splijtstoffen aan te maken voor een nucleaire bom…, weet ‘France24’ aan te melden. En Venezuela schendt voor de zoveelste maal het luchtruim van Colombia.

– ‘Revo centralistisch’. Centralisatie van de Overheidsvoorlichting en zogenaamde communicatie naar de samenleving toe, heeft men reeds in geuren en kleuren gekend in SU. Censuralistisch…? Ook hoe men nieuws manipuleerde en verduisterde. Of de vrije pers van tijd tot tijd wilde intimideren/muilkorven. Om niet langer te ijlen, over wat de hedendaagse ‘goebbelsiaanse maestro’ allemaal ‘baka tere’ braakt. Overheidsvoorlichting is en blijft staatspropaganda. Niets anders, in de heersende literatuur terug te vinden. Met een drang en geestelijke dwang, om de ‘…free flow & distribution of information…’ oneigenlijk te controleren dan wel op afroep manipulerend, in te dammen.

– Jogi. “Niets aan de hand!”. Voormalig directeur Staatsolie, Marc Waaldijk, ontkent de beschuldigingen over zelfverrijking van de directie bij de oliegigant en daagt Mahinder Jogi uit om de bewijzen ter tafel te sorteren.

– Mop. De banken moeten schulden en dus ook de verschuldigde renten bevriezen van leningen die de rijstproducenten hypothecair namen bij respectieve financieringsinstellingen? Algoe’s law? De spaarders en aandeelhouders van banken zien de plannen van Algoe al gezapig tot bloei komen, hor! Ook wordt er nu zowel door Bilkerdijk als Algoe, op de problemen van de cassavefabriek gekloven. Waar zijn die miljoenen gebleven…, is en blijft de hamvraag die ze zouden moeten beantwoorden. Nog steeds ‘Para Industries…’, jaren tachtig in het achterhoofd te houden.

– Failed. Sardjoe wil geen gesloten Suralco – tent overnemen? Wil voor 30 November 2015 een ‘deal’. Vraagje! Hoeveel keer heeft Sardjoe al laten weten, dat hij dichtbij ‘een deal’ is? Welke deal? Gesloten wegens opgesloten deal? . “That’s the question. Closed company deal or closed deals?”. Geen van allen.

– ‘Die Fremde’. “Un yere no skatjes…, ik heb niets anders voor jullie dan bezem en stofzuiger, bij de Vreemdelingendienst(-en) klaar en aan te zetten, hor”.
– Moni. ‘A moni no de moro…’. De uitkering van bijstandsgelden door het Ministerie van Sozavo is stopgezet. Het heet eerstens reorganisatie. Duidelijk dat 1200 trekkers van die voorziening, per ommegaand ‘de dupe’ blijken te zijn geworden.

– Spoed. Het bedrijfsleven lijkt tot een gezamenlijk akkoord te zijn gekomen ter zake de prijs van SRD 0.43 per kWh. Nu nog spoedvergaderingen, om dat allemaal aan de achterban te kunnen/mogen verkopen. ‘Trafassi no kan de!’.

– Democratie. Universeel en grondwettelijk vastgelegd recht! Laat het je niet ontnemen. Momenteel wordt er hard gevochten voor pure democratie. Die ultieme vorm van regeren, waarbij de macht volledig aan de burger wordt gegeven, dat is volgens de algemene opinie wel: “…the way to go…”. Het is fijn om te weten dat bijvoorbeeld in Nederland en de USA alles en iedereen mee mag denken. En wel over alles. Het soms helemaal niet nodig is, is een tweede. Feit blijft staan, dat democratie hevig gepromoot wordt, omdat zo ‘corruptie en oneerlijkheid’ het beste worden bestreden. Vandaar dat ieder jaar op 15 september de Internationale Dag van de Democratie wordt gevierd. Vrijheid, blijheid, broederschap en veiligheid, aan de basis Uiteraard is dit een VN-initiatief. Informatie is op de VN-website goed terug te lezen. http://www.un.org/en/events/democracyday/index.shtml “Civil society is the oxygen of democracy. Civil society acts as a catalyst for social progress and economic growth. It plays a critical role in keeping Government accountable, and helps represent the diverse interests of the population, including its most vulnerable groups”.
Secretary-General Ban Ki-moon

Justitia Pietas Fides MMDCCCLXV

More
articles