Ontevredenheid binnen VHP over voordrachten Staatsraad

Er is ontevredenheid binnen de VHP ontstaan naar aanleiding van de voordrachten voor de Staatsraad. De politieke partij van Chan Santokhi heeft besloten om de hoofdbestuursleden, Mahinder Rathipal en Ganesh Kandhai, voor te dragen voor de Staatsraad. Er is beroering ontstaan onder de overige bestuursleden, omdat vóór de verkiezingen er een functie in de Staatsraad was beloofd aan Rewtie Sitaram, die ambities had voor een functie op DNA-niveau. Zij moest echter pas op de plaats maken met de belofte dat zij in de Staatsraad zitting mocht nemen. Voor Sitaram komt de voordracht als een zware klap. “Als eerste vind ik het erg dat ik vanuit de pers moet vernemen wie de vertegenwoordigers zijn. De voorzitter heeft mij voor de verkiezingen een belofte gedaan en nu heeft hij zijn belofte verbroken”, aldus Sitaram. Ze vindt dat de VHP een vrouwonvriendelijk beleid voert. “Er wordt zo vaak gesproken over gendergelijkheid binnen de partij, maar ik zie niets hiervan terug. Ook voor de verkiezingen was de VHP een van de weinige partijen die de vrouwen nauwelijks op een verkiesbare plaats heeft gezet”, zegt Sitaram teleurgesteld.

In een reactie zegt Santokhi dat het dagelijks bestuur van de VHP uit meerdere leden bestaat dan alleen de voorzitter en de meerderheid zelf heeft beslist wie de partij zal vertegenwoordigen in de Staatsraad. “We werken naar een sterk bestuur in juli 2016 om betere beslissingen te kunnen nemen voor de VHP en haar leden”, aldus Santokhi. Niet alleen Sitaram is ontevreden. Ook andere leden van het hoofdbestuur hebben inmiddels de voorzitter om een verklaring gevraagd, omdat ook zij het niet eens zijn met de voordrachten. Sitaram voelt zich beetgenomen. “Eerst moest ik een jaar lang een DNA-training volgen en ben niet als kandidaat uit de bus gekomen, en nu moet ik wederom kijken naar een tweede teleurstelling.” Ze zegt dat hardwerkende VHP-leden aan de kant worden gelaten, terwijl anderen die pas lid zijn geworden, op handen worden gedragen.

“En als je overloopt dan word je schuin aangekeken, maar alleen de persoon die overloopt weet wat hij heeft meegemaakt in een partij”, stelt de politica. Voorlopig heeft ze geen plannen om de partij te verlaten. Ze vindt dat ze als VHP-lid wel recht heeft om haar zegje te doen. Uiterlijk 25 september moet de nieuwe Staatsraad in functie zijn.

door Seshma Bissesar

More
articles