Justitia Pietas Fides MMDCCCLX

– ‘Nepo of Dyno’. “Is DDB dan toch bezig een dynastie te vestigen…?”. Wordt transnationaal een dwingender vraag gesteld. Dynastie met als gevreesd uitgangspunt…, het verfoeilijke nepotisme? Nieuwigheid in de pen? Ach…, als de Kennedy’s, de Bush family, de Clinton’s of Obiang daartoe pogingen ondernemen/-namen, waarom zou men onder leiding van ons aller Harvey, dat allemaal niet willen adviseren en in Parbo creatiekopiërend willen klonen? Gewoon een kwestie van wie je ‘wel’ en wie je weer aanhoudend ‘niet’ vertrouwt of überhaupt met machtsoverdrachten kan vertrouwen/belasten. Hopelijk komt op deze ‘politiek openlijke provocatie’, ook in De Nationale Assemblée antwoord ‘in politicis’ verpakt, net zolang als de kabinetdirecteur niet heeft aangedurfd om DwT afdoend antwoord te geven, op de toch wel gewenste ‘rationaliteit van het geheel’ en het onverlet helaas maar overliet, aan een aangedreven ‘goebbelsiaanse regeringspropagandist’ of diens verklaringcommuniqués. ‘Time will tell, the most in time’.

– EBS. Geen wonder…, dat de tarieven van de Energiebedrijven Suriname omhoog moeten en het volk daarbij ‘in planning’, onbarmhartig zal worden mishandeld. Tussenpersonen en leveringsagenten die elkaar nu in de haren dreigen te vliegen, blijken de grondoorzaak te zijn van het feit, dat de ‘onwetende consument van elektriciteit en gas’, een zeer pijnlijke en gezwollen poot zal worden uitgedraaid. Amputaties van nationaal welvaart- en welzijnstreven. Dat geeft een medium vanuit een concurrerend lichaam, ‘grat hari’ op de woensdag 09 September 2015 als voorpaginanieuws geplekt. Helaas, niets nieuws aan de wijkende horizon en wat men in de samenleving al genoegzaam wist. Politiekbevoordeelde graaiers, draaiers en maaiers. Ook geen wonder, dat bonafide bedrijven en overheidsleveranciers, niet werden of nog niet kunnen worden uitbetaald. Kan dus ook heviger politieke consequenties met zich gaan meebrengen. Inderdaad, zegt een ingewijde. “De ene dient het belang van de moloch en de andere zit regelmatig aan een verenigingstafel…, de volgende in te maken ‘nyan’ voorgemarineerd, te bespreken. Locaties zijn bekend(…) en nu in wat men noemt, het publieke domein verschenen. Terwijl de ander de zaken weer verschuift, naar: ‘…publiek geheim…’. Onzin! Geen van beide belangengroepen binnen de huidige regeercoalitie, hebben echter in hun hartstochtelijk verlangen ‘mega nyans’ te maken, nog wel goed en helder in de gaten, dat niets geheim blijft in dit land. Helemaal niets! Beide exponenten zijn nu weer naarstig op zoek naar fysieke en politieke bescherming. Hopelijk laat niemand zich nog langer misbruiken om de ‘dieven van volksvermogens in Suriname’, nader en nadrukkelijk te beschermen. Dit allemaal aan vermaling van welvaart en welzijn, heeft dit mooie land echt niet verdiend. Intussen roept een vakbondsman bij de EBS, dat hij een personeelstarief heeft en daarvoor zal blijven opkomen? Succes in dat nobele streven toegewenst. Wanneer de aangepaste/-gevulde belastingaanslag in diverse brievenbussen valt, mag deze meneer weer contact maken met zijn achterban. De complete scheefgroei gaat op de schop…, als men DOE mag geloven.

– Vijf. “Nog vijf…, neks no fout”, hoort men overal in Suriname ‘dregiman styling’ roepen. In Nickerie, in Totness, in de ziekenhuizen en kapperssalons van Paramaribo, in Albina, in Moengo, in Galibi, in Kwamala, in Pokigron, in Benzdorp, in Apoera en zelf filantroopbehoeftig Orealla van Guyana. ‘Nog vijf…, neks no fout’. Inderdaad is alles goed en lekker geregeld, als alles straks schurend tot stilstand komt. Ook de ‘tyuku voorzieningen’ en de ‘mega nyan patu’s’ die door het gehele volk van Sranan nu moet worden betaald, om zogenaamd te overleven. Solidariteit en verzoening, bro…? De ‘tyuku-velden’ en de ‘nyan patu latrines’ van maar enkele belanghebbenden, dichtbij het zogenaamd solider bestuur, draaien inmiddels ouverturen. ‘Neks no fout…, nog vijf!’. Maar als er niets meer is, zal de ‘naverbrander’ –in het Engels ‘the back fire’– niet voor niets vlammen. Let goed op, wanneer het volk lang- of bij voortduring met leugen en achterklap wordt getart. Ook Liakat heeft dat onherroepelijk en onvoorwaardelijk in ‘het westen’ waargenomen en verwoord: “Nog vijf…!”. ‘Tamara na parlement e bari, odi odi…’. Meterstanden worden door EBS versneld opgenomen…? Ze doen maar. Automatische bankafschrijvingen worden per ommegaand ingetrokken. Ze sluiten dan maar af…, hor! De mensen met personeelstarief nog ‘even’ glimlachend.

– 50. De Miranda, Sedney, Goedschalk, Telting, Goedschalk, Telting en nu dan Hoefdraad. Op de flinternieuwe ’50 SRD-biljetten’, staat nu de handtekening van Hoefdraad. Met andere woorden zijn er nieuwe bankbiljetten van 50 SRD in omloop gebracht. ‘Vervanging…’, zegt de autoriteit? Op ‘social media’ worden andere ‘dinges’ gesuggereerd. Roddels…? ‘Time will tell, everything’.

– ABC. De televisiezender ABC is evenals Apintie en ander particulier-/ overheidgeparenteerde zenders, zeer recentelijk ‘digitaal’ gegaan. Ook de analoog-uitzendingen van ABC, zullen spoedig weer in de lucht worden gebracht.
– Gelijk. Wie er nou gelijk of ongelijk heeft over de ongehoorde invoer van zowat ongeschoolde kandidaat-ambtenaren, via het Ministerie van Regionale Ontwikkeling, is echt niet zo belangrijk meer. Wie gaat 50.000 ‘plus’ aan ambtenaren nog op rationele wijze kunnen uitbetalen? Dat is wat er speelt en voorlopig weinig anders. Het principe van laatste er “in” en eerste er weer “uit”, zal bij hoog en bij laag verrassend van toepassing moeten blijken. Er is inderdaad niets veranderd. Behalve aanvullende injecties, aan ‘vergiftigend nepotisme’ op megaschaal.

– Spijkers op 09.09.2015. Inderdaad als vanouds spijker(-s) op de kop en maar weinig in het Haagje te verspijkeren. Bouterse c.s. zal/zullen voor de 08 December 1982, blijvend moeten worden vervolgd. Er werd immers, minstens een Nederlands staatsburger op 08 December 1982 in het Fort Zeelandia vermoord. Zeven jaren eerder…, waren alle gevallen slachtoffers van 08 December 1982 en al hun familieleden Nederlands staatsburger. De drugsveroordeling in Nederland tot aan de Hoge Raad, in dubbel arrest, staat voor Bouterse nochtans rechtovereind. Suriname wordt bestuurd door de misdaad en schurkgeboefte, legde de PVV-woordvoering onverbloemd uit. De Amnestiewet-2012 kan en zal internationaal niet worden geaccepteerd. Individuele waarheidsvinding kan bepaald niet exclusief, in de plaats van een lopend strafproces worden gedreven. Archieven liggen al tijden onder beheer van de Tweede Kamer der Staten Generaal, die deze ‘ontoegankelijk’ vermaakte en dat in tegenstelling tot het feit…, het Koninkrijk der Nederlanden niets te verbergen zou hebben(…), waar het om Suriname gaat. Was en is uiteindelijk, in eindconclusies van de ‘MinBuZa’ Bert Koenders enigszins te adapteren, naast wat partijwoordvoerders in het NL-parlement allemaal vrijelijk en rechtstatelijk spuiden. Niet veel goeds…, voor Parbo in petto. ‘Heute abend und morgen, mehr!’. In Den Haag en in Paramaribo. De Nationale Assemblée van de Republiek Suriname, is op donderdag 10 September 2015 van reces speciaal teruggeroepen…, rechtstatelijk en oprecht in z’n geheel aan zet. De belangen van het Volk niet anders dan op de voorplecht van ‘het debat’. Hopelijk kan men op de vrijdag 11 September 2015, zonder enig opportuun in te brengen politiek schorsingsgeweld of enige dreiging, naar een nieuwe toekomst uitkijken. Suriname is dan absoluut niet langer, het land van de verloren kansen.

– Statistisch. Waar het ook niet goed ging, maar zaken wel gedegen en wetenschappelijk worden vastgelegd! Waar naar toe en gezond blijken of blijven? ‘Inwoners van de wijk Utrecht-Overvecht maken gemiddeld de meeste zorgkosten en wel 2571 Euro per jaar. Dat is 25 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Dat meldde RTL-Nieuws woensdag jl. in Nederland en op basis van cijfers van de zorgverzekeraars over ‘zorg’ uit het basispakket, in de jaren: – 2011, 2012 en 2013. Mensen in Overvecht hebben relatief vaak last van chronische ziektes, als diabetes en psychische aandoeningen. De zorgkosten in de wijk laten een stijgende lijn zien. Volgens het Utrechtse raadslid Bouchra Dibi leven mensen in Overvecht ongezonder door de relatief hoge armoede en sociale problemen. “Mensen zijn vooral bezig met overleven. Hoe los ik mijn schulden op? Hoe zorg ik dat mijn verslaafde zoon hulp krijgt…, of hulp bij depressie? De gezondheid komt dan onderaan”. In het Noord-Holllandse dorp Niedorp en het omliggende postcodegebied zijn mensen volgens de cijfers het meest gezond. Uit cijfers van de GGD blijkt, dat mensen daar relatief weinig overgewicht hebben, minder vaak drugs gebruiken en meer bewegen.

– Suïcide. Biek: ‘Revo 1980 pleegde zelfmoord’. http://gfcnieuws.org/1980-revolutie-pleegt-zelfmoord/

Justitia Pietas Fides MMDCCCLX

More
articles