Latour denkt groen

(foto: Johan de Randamie)

Vanochtend hebben de padvinders van de Pater Anton Donicie groep, afdeling Rangers, en jongeren van Stichting Buurtwerk Latour (Stibula) een milieurapport overhandigd aan Mike Nerkust, de districtcommissaris van Paramaribo Zuid-West. Ranger Kelvin Koniki gaf aan dat de rangers als slogan hebben gekozen voor ‘Latour is downloading the Green Mind Shift’. The Green Mind Shift, oftewel de groene gedachte, beschouwen ze als een applicatie die ze willen lanceren in het ressort Latour. Hiermee wordt niet de lancering van een letterlijke applicatie bedoeld, maar het lanceren van milieubewustzijn onder alle mensen. “De rangers willen hiermee een doorbraak maken in de samenleving en ze geloven dat ze een zodanig bewustzijn kunnen creëren onder de Surinaamse bevolking, dat men de groene gedachte vasthoudt”, aldus Kelvin Koniki. Met de overhandiging van het rapport willen de rangers een basis leggen voor samenwerking en steun als het gaat om milieuvraagstukken. Ze willen niet alleen de bewustwording onder de mensen van Latour verhogen, maar ze willen samen met de gemeenschap tot oplossingen komen.

Het milieurapport is onderdeel van het project `Fiets’, waar ze ondertussen al twee jaar mee bezig zijn. Dat project heeft ook als doel om iedereen te stimuleren om verantwoordelijk om te gaan met het milieu.

Het project is een samenwerking met Stichting Buurtwerk Latour en wordt gefinancierd door The Global Environment Facility Small Grants Programme (GEF SGP). Het milieurapport laat de resultaten van een kwantitatief onderzoek zien, dat afgelopen januari is gedaan naar de vuilverwerking van de bewoners in het ressort Latour. Verder is er ook gekeken naar het fietsgedrag van de bewoners. De conclusie van het rapport is dat het merendeel van de bewoners, 84%, zich er van bewust is dat huisvuil gesorteerd moet worden, maar dat het toch niet altijd wordt gedaan. Slechts 50% van de bewoners sorteert namelijk het huisvuil. Daarnaast wordt er ook weinig gefietst door de 330 geënquêteerde bewoners. Slechts 31% van hen maakt gebruik van een fiets. Dit vanwege verkeersomstandigheden, persoonlijke redenen en het niet in bezit zijn van een fiets.

Nerkust laat weten dat hij het zeer op prijs stelt om het milieurapport te ontvangen.

Hij geeft aan dat hij het zeker gaat doornemen en dat hij in gezamenlijk wil kijken naar oplossingen voor de problemen.

More
articles