Gilly Iron DOE

Beleidmakers zijn in de geschiedenis vaak gekoppeld aan het robuust metaal ‘ijzer’ als ze een hard beleid voerden. Keerpunt vond de Engelse versie van die naam beter passen bij minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Die werd begin augustus als bewindsman opgenomen in een nieuw Kabinet, Bouterse II, en hij had nauwelijks de tijd genomen om zijn kantoor te leren kennen, of meneer liet zijn tanden al zien. Hij voldoet daarmee niet alleen aan de voorwaarde van het type minister waar Suriname in deze moeilijke periode behoefte aan heeft, maar ook aan de ‘no-nonsense’ stijl die zijn partijvoorzitter Carl Breevel (DOE) de afgelopen vijf jaren in De Nationale Assemblée heeft gepredikt. Niet voor niets noemen wij hem: Gilly Iron DOE.

Binnen enkele dagen lanceerde meneer een strafrechtelijk onderzoek naar vermeende corruptie bij de Energie Bedrijven Suriname N.V. (EBS). Deze week heeft hij ook al een rigide opdracht gegeven aan houders van skalians (goudpontons) om zich van het stuwmeer te verwijderen. Streng hè. Jammer genoeg zorgt diezelfde ijzeren hand waarmee hij boeven inblikt, ervoor dat de tarieven voor stroom, water en brandstof de lucht ingaan.

We hopen dat de man in staat en in de gelegenheid zal zijn gedurende zijn zittingstermijn alle onzuivere praktijken op zijn departement aan te pakken. Heeft hij nu A gezegd, hij moet dus ook B zeggen. Hoewel Gilly Iron DOE geen minister is op Justitie en Politie, zal het van principe getuigen als hij bij corruptief gedrag van collega-ministers de ballen heeft om het ronduit te zeggen. Durft hij dat niet aan te kaarten, zal zijn strengheid verworden tot een druppel op een hete plaat. Hoe bestrijdt je corruptie in HET LAND als het slechts gebeurt op 1 van de 17 ministeries. De kabinetten van vicepresident Ashwin Adhin en president Bouterse zijn in dat geval ook geen onderwerp van onderzoek. We hebben die situatie de afgelopen vijf jaren meegemaakt. Het ligt voor de hand dat dat ook weer gebeurt.

We roepen Gilly Iron DOE op om de kracht van zijn ijzeren hand te delen met de overige kabinet ministers.

Wij zullen hem als een hypocriet beschouwen als hij ten eerste zijn collega’s niet publiekelijk durft op te roepen, corruptiegevallen op hun ministerie ook af te straffen en ten tweede zullen wij hem beschouwen als een slachtoffer van hypocrisie vanuit de regeringsleiding.

Ach, bij alle slimme Surinamers is het allang bekend dat de NDP de partij van de dominee misbruikt om mislukkelingen van de vroegere partnerpartij Palu in de pan te hakken. We zien wel wat er van Gilly wordt, wanneer hij het karwei heeft geklaard.

Keerpunt en het lezersvolk wachten al jaren vol ongeduld op een strafrechtelijk onderzoek naar wandaden op het ministerie van Openbare Werken. We willen ook transparantie van de stroom van geld bij het Kabinet van de President. Ook daar is een onderzoek wenselijk. En hoe zit het met het gesjoemel van de toenmalige onderminister Gopi van Regionale Ontwikkeling? Dan hebben we nog niet eens gesproken over de lange reeks van klachten bij de commissariaten, in Paramaribo-Noordoost en Zuidwest bijvoorbeeld, bombardeerden de commissarissen hun levenspartners tot districtssecretarissen, ook gezinsleden werden nieuw binnengehaald en eerstdaags op voorname posities geplaatst.

Wat dacht u van onderzoeken bij alle staatsbedrijven?

Wedden dat het niet zover komt. We hebben de overtuiging dat deze regering het nog steeds niet meent met het volk en dat het er nu niet gaat om de corruptie af te straffen, maar om een lastige partner politiek neer te sabelen. Gilly Iron DOE en zijn zogenaamd ‘heilige partij’ lenen zich op dit moment heel goed daarvoor.

Ondertussen pleit Keerpunt ook voor een onderzoek bij de Centrale Bank van Suriname, maar dat zal moeilijk worden nu de gewezen governor minister is geworden bij Financiën. Hoe zal die een eerlijke controle kunnen uitvoeren.

Ach!

More
articles