Justitia Pietas Fides MMDCCCLVI

Jus 4 sept
JUSTITIA PIETAS FIDES – MMDCCCLVI 04.09.2015.

– Spoed. De spoedeisende hulp van het Rooms-Katholiek Ziekenhuis (SHE/RKZ), is na een staking van medische specialisten weer operationeel geraakt. Het ontvangen van een ‘deelaflossing van Staat’, is daar de grondoorzaak van. Ook daar weer…: “Dat het zover moest komen…”.

– Olievondsten. Een mediahuis maakt bekend, dat er bij een volgende boring voor de kust van Suriname exploiteerbare olie zal worden gevonden? Publiek geheim is en wil, dat er al olie is gevonden(…), maar “exploiteerbaarheid” nogal te wensen overlaat. Hopelijk haalt de technologie en prijscorrectie, ook de toename van speculaties hier weer in. En dan wel gaarne, onder een gezonder uitziend staatsbestuursmodel/-format.

– Curatele. De Energiebedrijven Suriname zouden onder curatele zijn gesteld en wordt onder meer de ‘cashflow’ van het bedrijf, nu door deskundigen op het Ministerie van Financiën gecontroleerd en strak in de gaten gehouden. Ook wie betaalt en aan wie wordt betaald. Misschien kan men ook dan weer wel zien, wie levert en wie niet heeft geleverd(…), maar wel miljoenen uit het volksvermogen ontving. Het openbreken van monopolies en ontkoppeling van verbintenissen, met onderwereldfiguren die een vreemd staatsburgerschap hebben geflasht, zou zeer voedzaam kunnen zijn of worden. Zie het CLAD-rapport, voor naam en toenamen.

– Onrust. Blijkt dat het ook in de hout niet geheel goed gaat, als een afvloeiing van negentig (90) werkers in West Suriname, op de agenda van Greenheart staat. In de agrarische sector is het nu al groter chaos, als men vanuit de RvC ‘grat hari’ stelt, dat de nationale Melkcentrale’ voor een failliet wordt geplaatst(…), bij een uitvoeringsverhoging van 40 SRD cent per liter diesel. Duizenden mensen zouden via een ‘social website’ een petitiebrief hebben getekend, waarbij de regering wordt opgeroepen alle verhogingen per ommegaand in te trekken. De zaken kunnen achteraf wel mooi naar De Nationale Assemblée worden gebracht en uitgedebatteerd, om dan tot de heftiger ontdekking te komen, dat een NDP-motie om ‘verhogingsvoortgang te legaliseren’ met ‘algemene stemmen’ wordt aangenomen. Dan breekt wel de pleuris uit…! Ook voor de meester Bee van de ABOP. De petitie richt zich tot het staatshoofd, de VP, de aan te spreken regeringsdelen, DNA-voorzitter, DNA-leden, bedrijfsleven, de Kamer van Koophandel & Fabrieken cq. de burgerij als geheel.

– Omzet. De handel is in megaproblemen gebracht, door krankzinnig overheidshandelen. Men wil omzetverhogende maatregelen, door ruimere openingstijden. Onzinnige gedachte. Langere openingsdagen en tijden? Die formules brengen “moesje”, nog geenszins naar de ‘lichtstad Parijs’. Al gaan de winkels langer open, hoeft zulks nog niet te betekenen, dat consumenten voldoende geld over hebben om uit te geven of dat bepaalde producten nog verkoopbaar blijken. Wie koopt dezer dagen compleet verkrampt in onzekerheden, bijvoorbeeld een ‘split-unit airconditioning’? Ook de repatriant uit Nederland…, is zich een stuip geschrokken van wat men nu aan rariteiten heeft uitgedacht en gelanceerd. De onvoorspelbaarheden van ‘s landsbestuur zullen zich op den duur wel degelijk verhullen in een wrekende gerechtigheid. Let op!

– Regeerakkoord? Op de helling en bestaat gewoon niet meer, na wat en waarmee de huidige regering de samenleving heeft opgezadeld. Conclusie van oppositie en coalitie, aan het einde van deze rampweek. ‘Luku san dem man sa tai…!?’.

– Rechtstaat. Eerstens Honduras, toen Paraguay en nu een wel degelijk rechtstatelijk functionerend Guatemala. ‘Otto Perez, de vroegere president van het Centraal-Amerikaanse land Guatemala, is in voorlopige hechtenis geplaatst. Hij werd opgesloten in de militaire kazerne van Matamoros, in het centrum van hoofdstad Guatemala-Stad. De 64-jarige ex-president wordt door het parket en een VN-onderzoekscommissie ervan beschuldigd een fraudenetwerk te hebben geleid, waarbij ambtenaren smeergeld kregen in ruil voor kortingen op invoerrechten. Als gevolg van die beschuldigingen, zag de oud-generaal zich in de nacht van woensdag op donderdag nog genoodzaakt om zijn ontslag in te dienden. Donderdag 03 September 2015, werd Otto Perez urenlang door een onderzoeksrechter ondervraagd, waarna hij in voorarrest werd gesteld. Volgens onderzoeksrechter Miguel Angel Galvez is die voorlopige hechtenis nodig om te voorkomen, dat Perez op de vlucht zou slaan. De ondervraging wordt vrijdag voortgezet. Door het ontslag van Perez wordt Guatemala tot in Januari 2016 geleid door vicepresident Alejandro Maldonado. Zondag a.s. vinden in het land presidents- en parlementsverkiezingen plaats. De afgelopen maanden, waren er heel wat protesten in het land om het ontslag van de president te eisen’. Aldus de Belgische pers.

– Benoeming. Moestadja en Dogojo gaan zitting nemen in de regering Bouterse II. Worden beiden van harte succes toegewenst, voor zolang het avontuur nog mag duren. Het is beide zeer vergund.

– Somo. Hij kan er niet over uit, dat de beloften om alles transparant te houden, werd vervangen door zich ‘regeringswijs’ als een dief in de nacht op te stellen en het volksvermogen opnieuw wederrechtelijk te bespringen. Vooralsnog de brandstofrekening. Maar er is meer op het verlanglijstje van de regering Bouterse II. Er zijn blijkbaar wel grotere problemen. Want ook Doekhie heeft het alarm gehoord en dat ‘all hands on the NDP deck’ moeten komen om de paarse ‘plus’ coalitietoestand in De Nationale Assemblee te komen verdedigen, staande te houden en te ondersteunen. Daarvoor is Doekhie bereid, een gegeven woord te verbreken en ook nog te stellen, dat hoewel zijn dochter in de problemen is gebracht door een ‘paarse boy’, die juriste zich wel zal mogen redden. Intussen, gaat Doekhie de strijd weer aan, met een ieder die zijn ‘baas’ niet al te welgezind is. Hij liever dan…!?

– SEKS op Minow&C. “Meisje als je naar die mooie werkplek wil of een gunstiger mutatie/woning ambieert, dan moet je eerstens met me komen spelen…, hor!”. “Na- en voor schools, hor” . ‘I sabi toch?!’. “Mantin nanga baka na…, yere skatje”.

– ‘On duty’. Een Guyanees transnationale/illegale/criminele zwerver…, wilde een dame beroven aan de Wilhelminastraat. Hij dacht dat die politieagent van Sranan “off duty” was. Maar in Suriname zijn politiemensen 24 x 24 “on duty…”, stupid! Miesteeeeek! ‘A man naki ing egi ede bos…!’. “Double jeopardy, maaaanh!”.

– Bee. Bijensteken. Overal zijn ze nu. Tientallen meldingen van gevaarlijke “Brasjon waswassi”. Zitten ze in de verkasting van een bouwsel, kan de Brandweer alleen in de avond en op afspraak komen. Overal zitten ze. Als ze in je hoofdhaar terecht komen, mag je bidden…, dat er geen coma inslaat en daarna ook de dood intreedt.

– Focus. Ze focussen allemaal op de EBS en ook op Staatsolie/SLM/Telesur/Havenbeheer, enzo. Maar wat gebeurt er met de schurken- en boevenclub die via het nepotisme en ander verleidelijk spul, Openbare Werken hebben uitgehold en leeggehaald? Of is men met deviaties bezig en de aandacht van Matapi af te leiden? De tijd zal het binnenkort wel leren, wie massa’s aan obligaties kon kopen en wie weer helemaal niet. Wie kochten met verduisterde belastingcenten en delen van het volksvermogen, megahoeveelheden aan obligaties? Wie houdt wie en wat voor de gek? Inderdaad die FEP-foppers die uiteindelijk ‘bloopers’ werden.
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31053 Dialogeren voor nationaal welzijn, met wie en wat? ‘Time always tells everything in time’.
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31043

– Uitsmijter. Metaalmoeheidconstateringen, vindt men in het verhaal van Hok over Dompig. Inderdaad, is Sranan heel wat anders dan het zonovergoten Aruba.
http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/31060

Justitia Pietas Fides MMDCCCLVI

More
articles