Slechts 15% exportinkomsten buiten mijnbouwsector

Vorig jaar is SRD 1,6 miljard verdiend aan de exporten van de mijnbouwproducten aluinaarde, niet-monetair goud en olie, terwijl aan overige exporten SRD 286 miljoen werd verdiend. Dit betekent dat de exportinkomsten buiten de mijnbouwsector slechts 15% uitmaakten van de inkomsten van het totale exportvolume in 2014. In 2012 en 2013 ging het om respectieve percentages van 13% en 11%.

In de recent uitgekomen publicatie ‘Handelsstatistieken 2012- eerste kwartaal 2015’ van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de cijfers die betrekking hebben op de overige exporten nader gespecificeerd. In 2014 en 2013 werd er respectievelijk geëxporteerd aan rijst SRD 51 miljoen en SRD 40 miljoen, aan overige landbouwproducten 33 miljoen en SRD 36 miljoen, vis en garnalen SRD 33 miljoen en SRD 31 miljoen, hout en houtwaren SRD 27 miljoen en SRD 20 miljoen en aan overige producten SRD 141 miljoen en SRD 121 miljoen. Het ABS heeft de gecombineerde exporten van de drie top-deviezenverdieners uit de mijnbouwsector in deze publicatie vergeleken met de totaliteit van de overige exporten, om het overwegend belang van deze drie producten te onderstrepen. Actueel is de sterke terugval in de overheidsverdiensten aan deze producten, vanwege de zwaar gekelderde prijzen van deze grondstoffen op de wereldmarkt. De verwachte inkomsten van Staatsolie bijvoorbeeld, zijn voor dit jaar fors naar beneden gesteld. Het verschil tussen de inkomsten bij het oliebedrijf zijn circa US$ 420 miljoen dit jaar, die 70% minder is dan in de in 2014 opgestelde begroting werd geprojecteerd. Staatsolie heeft gewerkt aan diversificatie en geld dat in de goede jaren verdiend werd met de olie-industrie geïnvesteerd in de opwekking van stroom door SPCS, de retailmarkt via GOw2, voorts zullen als de raffinaderij straks helemaal in bedrijf is, er inkomsten binnenkomen en de klappen beter worden opgevangen.

Staatsolie is in ieder geval genoodzaakt een strikt bezuinigingsbeleid door te voeren. Met betrekking tot de handelsbalans van Suriname, oftewel de waardeverhouding tussen de totale invoer en de totale uitvoer, is het evident dat er een dringende noodzaak tot diversificatie is van de Surinaamse economie. Door een overmatige focus op de mijnbouwsector, blijken de laatste jaren de staatsinkomsten hoofdzakelijk afhankelijk te zijn geweest van de deviezenverdieners goud, olie en aluinaarde. Andere sectoren brengen gewoonweg veel te weinig valuta op voor de staatskas. De handelsbalans van Suriname was positief in 2012, er werd namelijk US$ 647 miljoen meer geëxporteerd dan geïmporteerd, in 2013 was er een negatieve handelsbalans van US$ 105 miljoen, terwijl er in 2014 een positieve handelsbalans was van US$ 91 miljoen.

More
articles