Miljardenlening China voor olie-industrie Venezuela

De Chinese regering heeft ingestemd met een lening van £3.27 miljard (US$ 5 miljard) aan Venezuela. Het doel is om daarmee de in grote problemen verkerende olie-industrie uit het slop te halen. De economie van het land is sterk afhankelijk van de olie-inkomsten. Venezuela is de achtste grootste leverancier van olie aan China, voornamelijk zware ruwe olie die tegen een aanzienlijk lagere prijs wordt afgezet.

De Venezolaanse president, Nicolás Maduro, sprak zijn landgenoten toe tijdens een televisie-uitzending vanuit China in een programma dat in zijn land werd uitgezonden. Hij zei dat de lening een enorme oppepper zal zijn voor de olieproductie en dat de resultaten daarvan geleidelijk aan te zien zullen zijn in de komende maanden. Maduro gaf echter geen details over de wijze waarop de miljardenlening zal worden ingezet.

Het regiem van de ondertussen overleden Venezolaanse president Hugo Chavez heeft de afgelopen jaren al US$ 50 miljard aan leningen ontvangen uit Beijing. De inzet van die middelen heeft de economie van het land niet weer op poten gezet.

Maduro is op bezoek in China voor een militaire parade morgen ter herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Azië. Analisten zien de problemen in Venezuela als een combinatie van slecht beleid en de daling van de olieprijzen op de wereldmarkt.

“In China zijn er twee opvattingen over de lening”, aldus Lin Boqiang, energie-expert aan de Xiamen University en adviseur bij de oliemaatschappij PetroChina, “een van die opvattingen is dat China geen geld meer uitleent, maar daartegenover staat dat de olieprijzen zo laag zijn, dat dit een kans is om de levering veilig te stellen, omdat we weten dat de prijs zeker weer omhoog zal gaan. Je kunt geen van beide opvattingen afkeuren.”

De Venezolaanse productie gleed gestaag af vanwege structurele onder investering in verouderde en complexe olievelden, ondanks hun uitzonderlijke bijdrage aan de economie en de inkomsten die de olie export het land brengt. Ruwe olie verkoopt goed en neemt 96% van de Venezolaanse export voor zijn rekening. Elke keer als de olieprijs op de wereldmarkt met US$ 1 omlaag gaat, krijgen de inkomsten van de Maduro-regering een deuk van US$ 700 miljoen.

Maduro zegt dat Venezuela momenteel ongeveer 700.000 vaten olie per dag levert aan China.

More
articles