Bushouders zinspelen op tariefsverhogingen

De Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) is verrast en aangeslagen door de solidariteitsheffing van SRD 0,40 per liter brandstof die sinds gister middag van kracht is. Deze nieuwe situatie is reden voor de bushouders om alvast te zinspelen op verhogingen van de tarieven. De PLO vroeg al sinds vorig jaar om de subsidies te laten vallen en de bushouders toe te staan de tarieven normaal te berekenen.

John Mahadewsing, voorzitter van de PLO, zegt in gesprek met De West dat zijn leden de tarieven heel graag willen aanpassen.

Ze zijn bereid de overheidssubsidie die zij nu ontvangen, op te geven als zij reële tarieven mogen hanteren. Aangezien de bushouders van overheidswege worden gesubsidieerd, kunnen de bus tarieven laag gehouden worden waardoor het basistarief voor een doorsnee busrit SRD. 1,25 bedraagt. Maar verschillende bushouders hebben vandaag op vragen van de krant geantwoord dat zij niet zo happig zijn op de subsidiegelden die ze soms zeven maanden te laat ontvangen. De PLO telt 1200 bus vergunninghouders met minstens evenveel bussen verdeeld over tientallen routes.

Mahadewsing zegt dat het nog te vroeg is om nieuwe tarieven te noemen. Hij kan dat pas wanneer de nieuwe calculaties zijn gemaakt naar aanleiding van de toevoeging van de Solidariteitsheffing op de brandstofprijs. Dan zullen de tarieven worden uitgerekend voor de verschillende routes. Daarna zal de organisatie de voorstellen op tafel leggen bij de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Andy Rusland. Mocht de regering casu quo TCT meegaan met de suggesties van de PLO, dan hoeven de bushouders niet meer elke maand op de stoep van het ministerie van Financiën te staan wachten op hun subsidies. Volgens de PLO-voorzitter kan de organisatie ‘any time’ een brief richten aan de minister met het verzoek ontvangen te worden voor een gesprek over de voorgenomen tariefaanpassingen.

Estrea Noordzee, onderdirecteur Transport bij TCT, zegt dat de PLO gisteren op kennismakingsbezoek was bij minister Rusland. De tarievenkwestie en de aanpassingen van de brandstofprijzen zijn bij die ontmoeting niet aan de orde geweest. Sinds de introductie van de subsidies door de vorige regering, is het voor de PLO-leden altijd een probleem geweest om de subsidies te ontvangen.

Noordzee bevestigt dat de PLO de gelegenheid heeft een brief te sturen aan de minister met het verzoek om rond de tafel te gaan zitten en te praten over een eventuele subsidieaanpassing of tariefsverhoging. “ Pas wanneer het schrijven is ontvangen, zal het ministerie kunnen aangeven wat het zal worden. Men moet ook niet vergeten dat een tariefsverhoging een aangelegenheid van de regering is”, aldus Noordzee.

Een verhoging van de subsidies is echter haast ondenkbaar. Het Financieel Economisch Platform (FEP) heeft begin augustus de regering geadviseerd de bijna SRD 45 miljoen die maandelijks aan subsidies wordt uitgegeven, te heroverwegen en waar nodig te besnoeien. President Desiré Bouterse had na zijn herverkiezing in het parlement eveneens het land erop voorbereid dat de regering flink zou gaan besparen in verschillende sectoren.

door Ivan Summerville

More
articles