Film over Anton de Kom zal € 4 miljoen kosten

De speelfilm over de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom (22 februari 1889 – 24 of 29 april 1945) zal € 4 miljoen kosten, de productie zal waarschijnlijk bijna drie jaar in beslag nemen. Dat zegt regisseur, schrijver en producer, Raymill ‘Ray’ Blinker, in gesprek met De West. Sommige van de filmlocaties die hij in gedachten heeft, moeten worden ‘aangekleed’, terwijl andere moeten worden gebouwd voor de opnames. Blinker zegt dat het om een groot project gaat, waarvoor hij nog financiers moet zien te vinden.

De filmmaker is er al een jaar mee bezig en rond het midden volgend jaar af. De film moet in 2017 op het witte doek. Na de afronding van het zal hij zijn campagne om deals te sluiten met producers en financiers intensiveren. Hij heeft in verband daarmee een shortfilm van 12 minuten in elkaar gezet, die al veel interesse heeft gewekt. Het filmpje is zodanig in elkaar gezet dat de kijker niet alleen wordt meegezogen in de uitdagingen waar ‘de rebel’ dagelijks mee te kampen had, zoals stand houden tegen de koloniale greep van het Koninkrijk der Nederlanden op Suriname, een manier zien te vinden om de verdeel- en heerspolitiek te kraken, en de werkenden wakker te schudden en bewust te maken van hun rechten.

Ray neemt zijn kijkers ongemerkt ook mee in de tijdgeest waarin het verhaal zich afspeelt. Jerrel Houtsnee speelt de rol van Anton de Kom.

Over zijn motivatie om deze film te maken, zegt Blinker: “Anton de Kom was een Surinamer die grote dromen had, hij droomde groot en hij had mooie plannen met het land en met zijn mensen. Hij was een Surinamer die verandering wilde brengen, een nieuw tijdperk wilde inluiden en de Surinamers wilde leren om op te komen voor elkaar. Hij wierp zich op voor de rechten van Creolen, Hindoestanen en Javanen. De Kom was een trotse Surinamer, Surinamers hebben een trots. En ik wil de Surinamer die trots teruggeven, de Surinaamse cultuur verheffen en die op een voetstuk plaatsen.”

Het filmpje schetst een fragment van De Koms gevangenschap in het Fort Zeelandia, de staatsgevangenis van toen. De scène omvat ook een conversatie tussen de arrestant en een aanklager die hem komt zien, kort voordat hij zijn opstandigheid voor de rechter mag gaan verantwoorden. Typisch is dat de verzetsstrijder ook in deze moeilijke situatie onverschrokken blijft, en een grote mond opzet wanneer voor hem de deur naar vrijheid op een kiertje wordt gezet, op voorwaarde dat hij zijn idealen zou moeten verloochenen. De Kom kiest ervoor zijn strijd voor de rechter te verdedigen. Ray heeft in de film gekozen voor een donkere officier van justitie, kenmerkend voor de manier waarop ‘de witte man’ de mensen in koloniën uit elkaar dreef.

Blinker vindt het spijtig dat jonge Surinamers zo weinig over hun geschiedenis weten: “Ik wil de Surinamer bewust maken van zijn helden, kwaliteiten en kennis, van zijn historie. Jongeren weten weinig tot niets over hun leiders en waar ze vandaan komen. Het is belangrijk om de Surinaamse historie te documenteren. Als we dat niet doet, dan laten we het over aan anderen, bijvoorbeeld de Amerikanen en Nederlanders. Het is de taak van deze generatie om de historie vast te leggen. Surinamers kunnen niet de Nederlanders blijven adoreren als het gaat over film of andere zaken, we moeten het zelf gaan doen.’

More
articles