Rukwinden leggen falen bouwwereld bloot

Vanaf 2010 zijn er in Suriname 25 rukwinden geweest waarbij er in totaal 680 woningen vernield zijn. Gemiddeld vinden er per jaar vier tot vijf rukwinden plaats en meestal in de periode juni tot en met september. Gelet op het aantal vernielde huizen, vindt Sun Kishoen Misier, docent aan de faculteit der Technologische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, dat de hele bouwwereld gefaald heeft. De hoogleraar sprak gisteren op een infosessie waarbij de nadruk gelegd werd op wat beter te doen om grote ravages tijdens rukwinden te voorkomen.  Misier zegt dat het tijd wordt dat het personeel van Bouw- en Woningtoezicht dat verantwoordelijk is voor de controle in die branche, opgeleid en getraind word.

“De hele bouwwereld moet geüpgraded worden”, zegt Misier, hij doelt hierbij op aannemers, architecten, ingenieursbureaus, AdeKUS en ook OW, die het volgens hem beter had moeten doen bij het bouwen van huizen en of gebouwen. Hij geeft verder aan dat de architecten wat gedetailleerder hun tekeningen moeten maken maar men laat de fouten oogluikend toe. Deze zaken leiden er toe dat er zoveel schade ontstaat in geval er sprake is van een rukwind.

Misier gaf aan dat er veel werk aan de winkel is om deze situatie te veranderen. Het ministerie van Openbare Werken heeft het op zich genomen om een platform in het leven te roepen waaraan aannemers, architecten, ADEK studenten richting FTW, NCCR en ook de meteodienst deel zullen nemen. Al deze vertegenwoordigers moeten er samen voor zorgen dat er met wetenschappelijk kader nieuwe regels komen ten aanzien van de bouw,  onder andere zal de nadruk gelegd worden op het bevestigen van daken en andere onderdelen. Tijdens de presentatie van Misier voor de vertegenwoordigers van de verschillende instanties, kreeg men een beeld van de verwoestende kracht van rukwinden, zodat men zich ervan bewust wordt wat de gevolgen allemaal kunnen zijn.

Met deze informatie moet men zien te komen tot oplossingen om erge ravages te kunnen voorkomen. “ Elke aannemer moet onder andere met hout het dak kunnen optrekken in plaats van staal. Voor mij is staal nooit mijn eerste keus geweest, omdat alles met kwalitatief goed hout kan als men de juiste werkwijze toepast.” Anwar Hassankhan, directeur van Openbare Werken, vertelt dat men al twee jaar bezig is met het tot stand komen van een bouwplatform. Hij vindt dat het nu echt tijd is om met een ieder uit de bouwsector overleg te plegen. Gelet op de rukwinden die er plaats vinden, moet men er nu zorg voor dragen om schade aan huizen en gebouwen te voorkomen.

More
articles