Docu over gevaren kwikvervuiling op ATV

ATV brengt morgen, 7 augustus, een documentaire op de beeldbuis waarin de gevaren van kwikvervuiling voor de volksgezondheid, op een heel aparte manier worden blootgelegd. De documentaire, getiteld Mercury contamination: Suriname’s silent public healt menace (Kwikvervuiling: Suriname’s stille bedreiging voor de volksgezondheid), is het resultaat van geduldige onderzoeksjournalistiek, uitgevoerd door Harvey Panka en Horatio Indiaan, allebei van ATV. De productie is gesponsord door de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. De uitzending zal plaatsvinden via kanaal 12.1 op vrijdag 7 augustus en via kanaal 12.2 op vrijdag 28 augustus, steeds om 18:45 uur.
In hun onderzoek naar de gevaren van kwikverontreiniging in de lucratieve kleinschalige goudmijnbouw, zijn de twee televisiemakers ook afgereisd naar de Verenigde Staten van Amerika (VS) waar ze deskundigen hebben gesproken op het vlak van wetenschap, engineering en medicijnen alsook historici die veel kunnen vertellen over de Amerikaanse goudkoorts van de negentiende eeuw.
Panka en Indiaan leggen een verband tussen de in Amerika opgedane kennis met hetgeen zij zelf hebben gezien in het door de Surinaamse goudkoorts getroffen Benzdorp en op andere plekken in het binnenland. Een deel van het onderzoek is medegefinancierd door de Suriname Conservation Foundation.

More
articles