Doekhie geen voorstander van subsidie aan padiboeren

Rashied Doekhie is er geen voorstander van dat padiboeren gesubsidieerd worden of elk seizoen weer compensatie krijgen. Hij vindt dat de padiboeren niet elke keer de straat op moeten gaan en te lopen schreeuwen als bedelaars dat ze subsidie willen. Doekhie vindt dat het nu tijd is voor de andere sectoren die ook problemen hebben, maar nooit hun stem laten horen.”Laat nu de taxichauffeur, de visser, de wachter, de schoonmaakster, de groenteboeren en al die andere ondernemers die ook allemaal Surinamers zijn, aan bod komen”, vindt hij. Hij vraagt zich af waarom ze niet stoppen met het verbouwen van padi in plaats van vijftig jaar lang te lopen schreeuwen dat ze geen winst maken. Indien het inderdaad zo slecht is, is de volksvertegenwoordiger de mening toegedaan dat de boeren na twee of drie oogsten zouden moeten stoppen met planten. Degenen die wel winst maken, blijven door planten en krijgen alle ondersteuning. Daarnaast vindt hij dat de boeren die een opbrengst van boven de 70 balen per hectare halen, gesubsidieerd kunnen worden indien de kostprijs anders komt te liggen. “Maar subsidieer geen grappenmakers die niet eens planten en zo af en toe een keer met hun tractor over hun areaal gaan en schreeuwen dat ze geplant hebben, omdat ze horen dat ze subsidie gaan krijgen”, haalt Doekhie uit naar de padiverbouwers.

Doekhie zegt het vreemd te vinden dat juist de SPBA en de groep Onafhankelijke Boeren onder leiding van Radja Ahmadkhan, die het voorstel van de regering hadden afgewezen en vonden dat ze geen kunstmest en meststoffen nodig hadden, maar geld, nu staan te bedelen om die compensatie.

Rijstboeren in Nickerie hebben vandaag een petitie overhandigd bestemd voor president Desiré Bouterse. De boeren willen de subsidie die op 11 april van dit jaar is toegezegd aan de boerenbelangenorganisaties tijdens onderhandelingen met een regeerteam, bestaande uit de ministers Suresh Algoe en Walter Lackin van respectievelijk het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Buitenlandse Zaken. Overeengekomen was toen dat US$ 60 per hectare, een zak ureum en een zak NPK-mest gecompenseerd zou worden aan de boeren op een afgeoogste hectare. Dit ter compensatie van de verliezen vanwege de lage opkoopprijs voor een baal natte padi het afgelopen seizoen. Vanwege afwezigheid van districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh, is de petitie door een bestuurambtenaar in ontvangst genomen. Hij heeft beloofd dat het verzoek zal worden doorgeleid naar de daarvoor in aanmerking komende instanties.

More
articles