HI-minister vraagt Bouterse ‘job’ na kabinetswisseling

 

Minister Don Tosondjojo van Handel en Industrie (HI) windt er geen doekjes om: wanneer hij op 12 augustus aanstaande het departement overdraagt aan zijn nog onbekende opvolger, wil hij niet voorgoed de deur achter zich dichttrekken. Hij wil zijn bijdrage graag aan het departement blijven leveren, en heeft bij een persoonlijke ontmoeting met president Desiré Bouterse zelfs al gesolliciteerd. Tosondjojo maakt zich geen illusies over een voortzetting van zijn ministerschap. Hij kan er begrip voor opbrengen dat hij niet kan rekenen op een ministerspost, aangezien de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (Abop) die hem had voorgedragen, geen deel uitmaakt van de nieuwe coalitie. Ondertussen staat het als een paal boven water dat de Abop-ministers niet terugkomen in het regeerteam dat president Desiré Bouterse op 12 augustus zal presenteren.

don tosondjojo
Don Tosondjojo

Tosondojo vertelt in een exclusief interview aan De West dat hij Bouterse onlangs heeft verzocht om een job dichtbij de regering wanneer hij later deze maand plaats moet maken voor een andere minister.

De scheidende HI-minister zegt bereid te zijn om op een andere manier zijn bijdrage te leveren. Hij denkt dat hij binnen het ministerie nog van betekenis kan zijn, als Bouterse dat toelaat: “Ik denk niet dat ik door zal gaan als minister van het ministerie van Handel en Industrie, maar ik wil me nog steeds blijven inzetten voor dat departement.’ Tosondjojo zegt dat Bouterse enthousiast heeft gereageerd toen hij het verzoek deed en zijn diensten aanbood. De president zou hebben toegezegd dat na de installatie van het nieuwe kabinet, er een werkbespreking zal plaatsvinden met zijn opvolger. De vertrekkende minister zegt dat bij het gesprek tussen hem en Bouterse, ook presidentsadviseur Errol Alibux aanwezig was. “Een van de mooie dingen die ik zou willen doen, is het tot stand brengen van de industrieparken, maar je hebt jaren nodig om het af te maken. Dit moet gezien worden als ruimtelijke ordening, waarbij er ook gesprekken gevoerd moeten worden met de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij; Openbare Werken; en Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer. Men heeft het over wildgroei, daarmee wordt bedoeld dat er overal van alles en nog wat gebouwd wordt, maar als men met een industriepark begint, kunnen de grote bedrijven zich daar gaan vestigen waardoor er een betere controle kan plaatsvinden,” aldus de werklustige Abop’er. Hij zegt dat er ook enkele wetten zijn die al voorbereid zijn maar zijn blijven steken. Het gaat onder andere om de Consumentenwet en Standaarden-wet die nog op goedkeuring van de Raad van Minister wachten. De Consumenten-wet handelt over de bescherming van de consumenten. In deze wet is onder meer opgenomen dat buurtbewoners een stem krijgen in het besluit welke soort winkels/ondernemingen wel of niet in hun woonwijken mogen worden opgezet. Tosondjojo zegt dat hij de gelegenheid niet heeft gehad om veel te kunnen doen. Bij de overname van het departement ruim 1,5 jaar terug, moest hij eerst aan de inventaris gaan werken. Hij wil de volgende minister van HI tijd en moeite besparen door deze op de hoogte te stellen aan welke zaken al is gewerkt, wat meer aandacht verdient en wat zeker gecontinueerd moet worden. De minister denkt dat hij veel had kunnen uitrichten als hij meer tijd zou hebben gehad als HI-minister. Tosondjojo werd in de eerste helft van 2014 bewindsvoerder op het ministerie, nadat Raymond Sapoen gedwongen moest afhaken omdat de Pertjajah Luhur (PL), door wie hij was voorgedragen, uit de coalitie werd gezet. Voordat hij goed in het zadel zat, was het al bijna weer propagandatijd en nu ligt zijn Abop eruit, terwijl hij nog zoveel plannen op stapel had staan. Het zal de komende dagen blijken hoe zijn vrijage met Bouterse wordt ontvangen door de Abop.

door Ivan Summerville

More
articles