Kamperveen en Breederveld schitteren in PARAMARIBO-TEXEL:

‘Overzeese verhalen van verbonden vrouwen’

Jeugdtheaterschool On Stage en Rudolphi Producties presenteren Paramaribo-Texel, een theatervoorstelling met Helen Kamperveen en Leny Breederveld. Met de zee als decor, stond dit stuk vorige maand achttien keer in tien dagen op het Nederlandse waddeneiland Terschelling, tijdens het theaterfestival Oerol. Het publiek smulde van de smakelijke moksi patu van komische, ontroerende, onthutsende en verstilde scènes.

Op zoek naar een nieuw begin, steken een Surinaamse vrouw en een Nederlandse vrouw de oceaan over. Buiten hun vertrouwde leefwereld worden zij geconfronteerd met uitdagingen en kansen, ontworteling en eenzaamheid. De levensverhalen van deze tegenpolen staan centraal in de voorstelling ‘Paramaribo-Texel’, waarin we – en passant – ook zien hoe de relatie tussen Suriname en Nederland verandert. ‘Paramaribo-Texel’ is geïnspireerd op de dagboeken van een Texelse vrouw die na de dood van haar man in de zeventiger jaren een reis naar Suriname maakte. Deze vrouw is de oma van Jette Derlagen, de regisseur van de voorstelling. Ook Helen Kamperveen heeft een persoonlijke connectie met het stuk: haar moeder Sieglind Weinchard reisde met haar vier kleine dochters in de zeventiger jaren naar Nederland. Haar ervaringen vormen de tweede rode draad in ‘Paramaribo-Texel’.

Bodil de la Parra leverde tekstbijdragen voor Paramaribo-Texel. In Suriname is zij onder meer bekend van ‘Orgeade Overzee’ (1995) en ‘Onder vrouwen, over mannen’ (2011). In 2013 volgde ‘Onder mannen, over vrouwen’, waarvan Jette Derlagen assistent-regisseur was. Muziek speelt in ‘Paramaribo-Texel’ een belangrijke rol; de nummers die Beppe Costa speciaal voor deze voorstelling componeerde geeft het stuk een extra dimensie. In Suriname wordt de productie verzorgd door Aco Multi Services. De voorstelling wordt gesponsord door de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Dit najaar gaat ‘Paramaribo-Texel’ op tournee langs Nederlandse theaters.PAR-TEX3.indd

More
articles