Justitia Pietas Fides MMDCCCXIX

– “Allah”. Duidelijk hoort men de aanroep tot God in het islamitisch — “Allāhu akbar”– op het ultieme moment, dat de hellewind de zinkplaten van de nokbalken lift en die tegen de elektriciteitskabels/trafo’s, van en nabij een scholencomplex kwakt. Bij het zien van de vonkenregen, kan alleen maar de roep om Gods hulp en genade, de aangeslagen mens ontsnappen. “Allāhu akbar…!”. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/video/606

– Aanroep. De aanroep tot hogere macht wordt nog meer gerechtvaardigd, als men leest/hoort of via de persmedia verneemt, dat “het staatshoofd”(…), een ‘max’ van SRD.15.000,– per subject/object heeft uitgeschreven voor opgelopen schade en daar nog eens 5% aan rente overheen gooit. ‘Sortoe 15.000, sortoe rente…!?’. Inderdaad, gaat men uit z’n dak op de donderdagmorgen…, als men van die overheidsbedragen hoort om de opgelopen schade en schande te lenigen. Een man, zegt keihard bij een autokeuring: “Dan neemt er eentje zomaar ons geld en gaat 73 miljoen aan staatsobligaties kopen?”. Wordt daarmee ‘Staatsolie-obli’ bedoeld? In hetzelfde milieu van actualiteitenpers, ziet men vervolgens…, er ‘grat hari’ wordt bekendgemaakt, dat de afdamming van Weg naar Zee tegen oceanisch geweld, heel gewoon gezakt is op de hitlijsten van staatsprioriteiten. Wat zegt ‘UncleKries”, de eerwaarde tijdelijk verdwaalde VHP-er en ‘make shift’ NDP-sponsor van Algoe en Adhin, daar nou weer in alle eerlijkheid van? ‘If ya wanna become minister maaaanh or vicepresident maaaanh, ya go and do your shopping at Grote Combé, maaaaanh…”. Benne en blijve zeer benieuwd, hoe dat uiteindelijk uitspint. Zondagavond gedetecteerd in Para en Wanica? Jawel, zeer vele trucks kon men waarnemen en tegenkomen. Vanaf Onverwacht tot aan Helena Christina, met mooie grijze en doorvoede koeien op transport. Op weg naar? Juist ja…, naar een rechtmatiger beschutting en ook gelegener doelstelling.

– Taboe. Wat zijn dat? Meestal onderwerpen die men niet durft aansnijden, maar tot maatschappelijke ontwrichting kunnen leiden. Een ieder kan dat tegenkomen of de gevolgen van ondervinden. De eerste wordt dezer dagen met een lezing vervat in het RK St. Vincentius Ziekehuis, waar Urologen zich op het onderwerp hebben geworpen. En dan niet exclusief de Prostaatproblematiek, welke al uitgebreid de publiciteit wist te halen, maar eerder het fenomeen ‘Erectiestoornissen’ die vele mannen kunnen gaan (…) of al beleven. Jong en oud! ‘Check them out…’: https://nl.wikipedia.org/wiki/Erectiestoornis http://www.gezondheidsnet.nl/erectieproblemen/10-vragen-over-erectiestoornissen http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/erectiestoornis/item33216 http://www.erectiestoornis.nl/ http://www.dokteronline.com/erectiestoornis/ http://www.erectiestoornis.nl/oorzaken/

– Taboe II. Een tweede geheel niet te onderschatten taboe wordt tweeledig gevormd. Meer ook nog door een lokaal, ‘latent verzwegen’ misdrijffenomeen cq. misdaadverschijnsel. Namelijk de mishandeling van grootouders door onder meer hun (klein-)kinderen. Mondiaal in niet geringe mate…, de ergerlijke dood ten gevolge hebbend(-e). Oorzaken? Vaak onwetendheid…, bij de ingang tot en wrange tocht door de wereld of het doolhof van ‘ingeluide dementie’. Maar ook strafwaardiger reactie(-s) bekend, op misbruik door de ouderen van hun (klein-) kinderen. De reactie en/of wraakzucht van het (klein-)kind, kan tot megaontsporing(-en) leiden. Levenslange ontwrichtingen. Ook in Suriname zijn er overmatig vele incidenten bekend. Ook een niet te verwaarlozen, crimineelkunstzinnig door een directe omgeving ‘zeer lafhartig verzwegen’. Gebeurtenissen die vaak pas het licht willen zien, wanneer al ‘een partij’ in het geheel aan macaber – handelen is overleden en derdebetrokkenen dan toch nog veel te laat, naar buiten treden of uit de kast durven klimmen. Verhaal?! Legio aantallen van misbruik, mishandeling en uiteindelijk afsterving van goede mensen. Vanzelfsprekend, ook verhaald en te vinden op het Internet. – Probleem 01. http://zorgloket.groningen.nl/een-vraag-over/gezondheid/ouderenmishandeling https://martevansanten.wordpress.com/2013/10/26/ouderenmishandeling-nog-altijd-taboe/ http://www.huiselijkgeweld.nl/dossiers/ouderenmishandeling http://www.aanpak-ouderenmishandeling.nl/ http://www.regionaalkompas.nl/zuid-holland-west/thema-s/huiselijk-geweld/hoe-vaak-komt-huiselijk-geweld-kindermishandeling-en-ouderenmishandeling-voor-in-de-regio-zuid-holland-west/ https://abonneren.rijksoverheid.nl/nieuwsbrieven/archief/ouderen-in-veilige-handen/31 http://zorgloket.groningen.nl/een-ander-verhaal/johanna-cornelissen/johanna-over-haar-vriendin-els – Schrijnen Probleem 02 en becommentarieerd. http://www.mijngeheim.nl/pagina/lees_verhaal/thread/4126/

– Schikking. Ging ‘the man’ naar Georgetown om een schikking te bewerkstelligen/treffen, de overige businesskanalen veilig te stellen of om een bezoek aan Granger te forceren, zich aldaar aangekomen als ‘pseudostaatsman’ op te dringen en neer te vlijen…? De keuze is aan de lezer. Wat indirect wel weer het geval is gebleken…, Granger ondertussen “heel blij” mag zijn…, dat een vrijgevig ondernemer zijn Republiek Guyana –eigenlijk qua vermogensvolume– 3.8 miljoen US-dollar rijker heeft gestampt. ‘Return of investment…?’. Duidelijke zaak, toch? Gevolg daarvan? Een PR-staatsiefotootje op de bank. ‘Tap na bangi, so bun’.

– DNA. De leiding van De Nationale Assemblée rukte uit. Men ging naar het getroffen gebied in Zorg & -Hoop. Maar er zijn nog vele andere gebieden die dinsdagmiddag werden getroffen. In ieder geval, is de boodschap goed en degelijk aangekomen. En mag het parlement dan nu met een ‘initiatiefwet’ komen om veilig aan te sturen en besturen ‘rampenfondsen’ te creëren. De regering daartoe dwingend opdracht te geven. En die fondsen ook vol te storten en niet wederrechtelijk te doen souperen, zoals Abrikadabri met andere begrotingsfondsen heel gewoon deed. Ook in Suriname/Nederland en zijn er Facebook initiatieven genomen en acties ingesteld. Er is hoop op veel geld?! Want met 15.000,– Srrrrrd, als lening en 5% rente komt een werkloze, een oma en zelf een actieve militair, niet verder met het gezin. Anderen weer wél. Die voelen 5% jaarinflatie helemaal niet. Over vijf jaren…, is dat minder dan 25% berekend en dus nog evenzo aan de hogere kant? Yes?!

– DNA II. Tussen de natuurverschijnselen heen, heeft men ook nog het fenomeen Chitan/Sapoen. Die beide overlopers willen ondanks het terugroepen door hun politiek partij PL, toch met het breedste gedeelte van het achterste werk, plaatsnemen in een Huishoudelijke Vergadering van het parlement. Geconvoceerd, op uitnodiging van DNA-griffie en in opdracht van de voorzitter. Kan ‘gewisselijk’ een nieuwe rechtsvordering/-vervolging opleveren.

– Weg naar Zee? Neen…, al behandeld. Maar wel weg naar het Internationale Strafhof in voorbereiding. Om onder meer de platte moordpartij aan de Tout Lui Faut Kanaalweg gedegen onderzocht en vervolgd te krijgen. Want dat ding was meer een executie dan een poging, volgens handvest en instructie, tot arrestatie over te gaan. De ene gewapende macht geeft in deze, gewoon de schuld van uitvoering aan de andere gewapende macht en omgekeerd. Internationaal dus weer!

– VES. Evenwichtiger columnist Rahan van DwT, heeft op de donderdagmorgen helemaal gelijk, als deze aan de “Vesser-boy” onweerlegbare mededeling doet, dat een Overheid zich bezig moet houden met wettelijke ‘orde en rust’ in een samenleving, door aan staatsverplichtingen te voldoen en zich niet moet bemoeien met productie-initiatieven van de willekeurig(-e) ‘legitieme/valide’ ondernemer. De entrepreneurs pure sang, ‘so bun’. De Staat en de overheden daar onderin, dienen enkel infrastructureel de juiste voorzieningen en faciliteiten aan te leggen, zodat er door de investeerder geen hoofdpijn wordt geleden. Meer niet, ‘mi pa’! Economisch…, ‘tap na dek’ cq. ‘platform’ bekeken.

– Miljoenen. Gelukkig werd de schoonmaak voortvarend aangepakt en de terreinen van HAVO – I en Lyco-I meteen geruimd, zodat de in stand gebleven lokalen snel konden worden ingezet voor tentamens en her-examens. Echter, blijft een miljoen schade staand hangen, aan (school-) gebouwen van zowel de overheid als van het bijzonder onderwijs. Nog meer ellendige weersverwachtingen? De ene spreekt van korte termijn, weer een andere weerkundige ziener –Suriname heeft er nu erg veel– praat over een termijn tot ver in Oktober 2015. En volgend jaar dan? Hopelijk heeft men dan een professioneel opgeleide OW-leiding en kan men rustiger slapen…, in de nog staande Republiek Suriname. Want die professionelen moeten zorgen, voor solide bouwsels in ons mooie maar nu ernstig slecht bestuurd landje.

Justitia Pietas Fides MMDCCCXIX

More
articles