Slachtoffers noodweer willen meer info over persoonlijke lening

Nadat er via de media aangekondigd werd dat de slachtoffers van het noodweer naar de Surinaamse Postspaarbank kunnen stappen om een persoonlijke lening van SRD15.000 tegen een rente van 5% aan te vragen, geven veel mensen hun mening hierover via onder andere social media. Enkelen zijn de mening toegedaan dat de slachtoffers de lening niet moeten aangaan, daar het om een natuurramp gaat. Zij vinden dat de overheid alle kosten op zich moet nemen.

Bewoners van Zorg en Hoop die ook het slachtoffer van de rukwind zijn geworden, geven aan dat ze veel meer informatie vanuit het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) willen alvorens ze overgaan tot het aanvragen van de lening. Een bewoonster gaf aan eerst te willen weten wat de NCCR voor hen zal doen, omdat men geen lening voor zinkplaten en hout wil nemen als de kans bestaat dat het NCCR hetzelfde materiaal aan de mensen geeft.

Het zou volgens de slachtoffers, beter zijn als het NCCR alle slachtoffers bijeen roept en hun beter informeert over de stand van zaken.

Minister Rabin Parmessar van Openbare Werken die via de media de aankondiging van de lening deed, werd vandaag tijdens een persconferentie door De West geconfronteerd met de diverse klachten. Volgens de bewindsman is er nergens ter wereld een plaats waar er noodhulp geboden wordt en men daarnaast ook gratis goederen krijgt om de situatie snel te normaliseren. “ Het zijn privé eigendommen. Wat je in vele delen van de wereld hebt, is dat er verschillende verzekeringsvormen en fondsen zijn die na rampen bijspringen om het leed te helpen verzachten.” Volgens Parmessar komen dit soort zaken niet zo vaak voor in Suriname waardoor die instituten er nog niet zijn. “ We werken er wel aan om alles in place te hebben, maar er zijn nu andere invalshoeken, zoals de lening van SRD 15.000 tegen een rente van 5%.”

Minister Parmessar zegt dat er onderhandeld is alvorens deze maatregel genomen is, omdat er bij een gewone lening een rentepercentage van meer dan 10% is. De overheid heeft in dit geval er voor gezorgd dat de rente niet 10% of meer is, maar slechts 5%. Dit ziet de bewindsman als een tegemoetkoming en een stimulans voor de slachtoffers om de schade snel te herstellen. Hij gaf verder aan de roep te begrijpen, maar Suriname is nu in een andere fase waarbij er geen sprake meer is van Lanti bouwt en geeft je een gratis huis. Belangrijk is voor de minister dat niemand in de kou gelaten wordt. Zelfs niet de persoon die zich geen lening kan permitteren. In dat geval wordt er noodhulp geboden.

More
articles