Drugslijn Paramaribo-Parijs ontmanteld

De politionele autoriteiten in Frankrijk hebben een netwerk blootgelegd dat drugs smokkelde vanuit Paramaribo (Suriname) naar de zuidelijke delen van Parijs (Frankrijk). Volgens het onderzoek is Frans-Guyana in beeld gekomen als doorvoerland. De ontmanteling van de drugslijn is vorige week gemeld door het Franse dagblad ‘Le Parisien’. Onderzoekers zijn ondertussen ook gestuit op geldovermakingen naar Suriname bestemd voor de aanschaf van vliegtickets en andere uitgaven in verband met de smokkeloperaties.

Het internationaal drugsnetwerk is door de veiligheidsdiensten van het departement Essonne blootgelegd. Het ging om de handel van cocaïne tussen Suriname en Evry, een wijk in het zuiden van Parijs. Vorige week maandag zijn zes personen aangehouden, waarvan er drie eind deze week voor de rechtbank moeten verschijnen. Het is niet de eerste keer dat de Franse autoriteiten een uitgebreid netwerk dat drugs vanuit Suriname naar Frankrijk smokkelt, ontmantelt.
Een van de verdachten is de bendeleider uit Evry die woonachtig is in Saint-Deni. Hij is aangehouden toen hij uit het vliegtuig stapte. Hij had 300 gram cocaïne bij zich. Een andere verdacht is zijn handlanger, ook uit Evry.

Het onderzoek dat heeft geleid tot het blootleggen van de drugslijn is begin mei 2015 gestart. De Franse politie ontdekte toen een gigantisch internationaal netwerk van verboden middelen. Dankzij het afluisteren van telefoongesprekken hebben rechercheurs bijna vijftig gebruikers alsook het netwerk in kaart weten te brengen.
Het afluisteren van de gesprekken wees ook uit dat de dealers personen rekruteerden in Frans-Guyana. Deze moesten dan de cocaïne bolletjes inslikken om ze zo te transporteren richting Europa.

Op 9 juli kwam zo een bolletjesslikker aan op het vliegveld in Parijs. Vervolgens een tweede, een vrouw op 13 juli. De politie houdt haar aan. Tijdens het verhoor blijkt dat zij net vrijgekomen is uit de gevangenis waar zij een straf heeft uitgezeten van vier jaar voor een soortgelijk feit. De 24-jarige vrouw legde uit dat zij aanvankelijk 3000 euro zou krijgen voor het vervoeren van 500 gram van de verboden middelen. Maar het lukte haar slechts om 42 bolletjes, 300 gram in te slikken. Zij verklaarde dat ze daarom minder geld zou ontvangen.

De politie heeft ook de geldovermakingen kunnen traceren. Zo zijn er transacties gevonden voor de aanschaf van vliegtickets en het betalen van de bolletjesslikkers in Frans-Guyana. In totaal zijn er voor 50.000 euro aan transacties verricht vanuit Parijs naar Frans-Guyana en Suriname voor het verrichten van de verschillende smokkeloperaties. Het netwerk is niet helemaal opgerold, daarom wordt het nog steeds in de gaten gehouden.

More
articles