Verliezend U-17 Suriname in lastig parket

Barbados heeft het na-tionaal meisjesteam van Suriname in een heel moeilijke situatie gemanoeuvreerd door het U17 WK-kwalifica-tieduel vrijdagavond in het Dr.Ir.Franklin Essed Stadion met 2-1 te winnen.
De Barbadianen veerden goed terug van een 0-1 achterstand opgelopen in de eerste helft. De gasten maakten in de tweede speel-periode gelijk via een intikker van Shaunte Carrington. Vervolgens was het Felicia Javis, die bij een door arbi-ter Tricia des Vignes van Trinidad and Toba-go discutabele toege-kende vrije trap Surinames goalkeeper Shaira Aaron met een machtige trap van zo’n 25m afstand het nakijken gaf.
Het Surinaams team, dat dankzij Nan-cy Righters eerst op voorsprong was gekomen, kon de opgelopen achterstand niet meer inlopen en bleek ook niet goed om te kunnen gaan met de-ze mentale klap, getuige het onderlinge gekibbel op het veld. Veel verkeerde passes, weinig stootkracht in de aanvalslinie en gebrek aan mentale rust en cohesie bij de aanvallen, waren in de tweede speelperiode kenmerkend voor het Surinaams team. Hoewel het publiek geloofde in beter en de Surinaam-se meisjes met leuzen bleef ondersteu-nen, kwam het spel dat Suriname in de eerste wedstrijd woensdagavond had neergezet tegen St.Lucia, niet tot zijn recht. Grote vreugde barstte er los bij de speelsters van Barbados na het eindsignaal van arbiter Des Vignes, die overigens grove steken heeft laten val-len tijdens de wedstrijd. Iemand uit het publiek uitte zijn ontevredenheid over de discutabele vrije trap die het tweede doelpunt van Barbados inluidde, door een petfles te werpen in de richting van de assistant referee, die onterecht gevlagd had voor een free kick tegen Suriname, terwijl de bal op dat mo-ment in Surinames bezit was.
Het publiek liet duidelijk hoorbaar af-keuring blijken bij arbitrale blunders.
In het Surinaamse kamp lieten de speelsters bij de ingang naar de kleedkamers hun tranen de vrije loop na de wedstrijd. Vooral verdedigster Cha-yenne Dompig was niet te troosten.
Begrijpelijk, want nu is het nog moei-lijker geworden voor Suriname om zich voor de volgende ronde te plaatsen.
Suriname kruist zondag de degens met Jamaica, dat duidelijk een maatje groter is dan Barbados en in de voorwedstrijd vrijdag in Essed met 14-0 walste over St.Lucia.
Jamaica heeft nu dus 6 punten en een veel beter doelsaldo dan Suriname. Al zou Suriname winnen van Jamaica, dan nog bestaat de kans dat ons land buiten de boot valt als Barbados zondag met een grote score wint van St.Lucia.
Zowel Suriname, Jamaica als Bar-bados zal dan elk eindigen met 6 punten, maar het doelsaldo van de twee Engelssprekende Caribische voetballanden zal dan doorslagge-vend zijn voor de top-2 rangschik-king in deze kwalificatiegroep van de Caribbean Football Union (CFU).
De enige manier hoe Suriname nog kans maakt door te stoten naar de volgende ronde, is bij winst of gelijkspel tegen Jamaica en gelijkspel of verlies van Barbados tegen St. Lucia, wat heel onwaarschijnlijk lijkt. (DRP)

More
articles