Extra gebed voor moslims die religie in diskrediet brengen

(foto: Louis Alfaisie)

Veel moslims in Suriname hebben gedurende de heilige vastenmaand Ramadan, waarvan het eind morgen, eventueel zaterdag, met het eid ul Fitr (Suikerfeest) wordt gevierd, extra gebeden voor hun broeders en zusters die de islam in diskrediet brengen. Imam Giovanni Paloeng, voorzitter van het Nationaal Ied Comité Suriname (NICS), zegt aan de vooravond van het belangrijke moslimfeest in gesprek met De West dat er tot zijn spijt geloofsgenoten bestaan die met hun handel en wandel dingen doen die het geloof een slechte naam geven en ook negatieve gevolgen kunnen hebben voor de godsdienst. Hoewel moslims al altijd voor elkaar bidden, zegt de imam dat er tijdens de bijna afgelopen vastenmand extra aandacht hieraan is besteed. De geestelijke verwerpt alle negatieve handelingen, door wie dan ook bedacht of uitgevoerd.

Paloeng is als voorzitter van het NICS nauw betrokken bij het Nationaal  Eid Gebed dat morgen om 08:00 uur plaatsvindt op het Onafhankelijkheidsplein. De agenda is tentatief. Het vasten gedurende de heilige maand wordt pas gebroken als moslims vanavond de nieuwe maan aan het firmament waarnemen. Zien ze die niet, dan gaat het vasten nog een dag door en vindt het Nationaal Eid Gebed en het Eid ul Fitr feest pas zaterdag plaats.

Moslims onthouden zich tijdens de vastenmaand tussen zonsopkomst en zonsondergang van voedsel en drank en laten daden na die een negatieve invloed kunnen hebben op de persoon en zijn/haar naasten. Ook seks behoort tot het pakket van activiteiten dat wordt nagelaten tijdens het vasten. Het vasten wordt dagelijks na zonsondergang verbroken met het nuttigen van de iftar, het avondmaal tijdens de Ramadan. Volgens de islam leert vasten de mens om zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het de mens om de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien. Moslims brengen de Ramadan vaak heel sober door. Ze ontwijken conflicten, vermijden feesten, zijn zwijgzaam en zijn zeer behouden.

door Melissa Achthoven

More
articles