Terugdringen kinder- en moedersterfte teleurstellend

Op de tweede dag van de vijfde Regionale Conferentie voor Verloskundigen  georganiseerd onder auspiciën van de International Confederation of Midwives (ICM), de moederorganisatie van verloskundigen, kwam vandaag naar voren dat de Millennium Development Goals  (MDGs) 4 en 5 nog niet behaald zijn. het gaat bij deze om het terugdringen van de kinder- en moedersterfte. Het doel was om de sterfte met 75% terug te dringen, maar voor nu is het pas met ruim 40% teruggedrongen. Aan deze conferentie nemen ruim 225 personen uit 24 landen deel. Het gaat onder andere om het gastland Suriname, Guyana, Mexico, Peru, de Verenigde Staten en Jamaica. Suze Holband, voorzitter van de Surinaamse Organisatie voor Verloskundigen (SOV), zegt dat de SOV er is voor de kwaliteitsbewaking van de verloskundigen, aangezien de verloskundige een heel belangrijke rol speelt bij een bevalling. De vooruitgang in het terugdringen van kindersterfte gaat te langzaam om dit millenniumdoel wereldwijd te behalen.

Aan de conferentie is het thema ‘Invest in health pregnancy’ gekoppeld. Een gezonde zwangerschap komt zowel de moeder als de ongeboren baby ten goede, het is daarom van belang om te investeren in extra zorg en voor de zwangere vrouw. Gelet op de cijfers van kinder- en moedersterfte, is er nog veel werk aan de winkel en dit is ook echt werk op het terrein van verloskundigen. “We moeten niet alleen gaan werken aan zaken in orde maken voor moeders, maar we moeten ook kijken naar wat we voor de verloskundigen moeten doen, zodat ze hun werk beter kunnen doen. Als verloskundige moet je lekker in je vel zitten om je werk naar behoren te doen, zodat de mensen die aan de zorg van de verpleegkundigen toevertrouwd zijn een goede zorg kunnen genieten”, zegt Holband.

Op de vraag wat er onder andere speelt, zegt mevrouw Holband dat er tal van oorzaken zijn waardoor de MDGs niet behaald kunnen worden. Het gaat onder andere om de toegang tot verzekeringen en het feit dat velen niet verzekerd zijn. De basiszorgverzekering is voor mensen tussen 0 en 16 jaar en voor een andere groep van mensen vanaf 59 jaar. “ Juist de groep die de grootste kans hebben om in verwachting te raken, zijn in de meeste gevallen niet verzekerd. Men moet gaan voor een on- en minvermogenkaart en in geval men het geld niet heeft wordt men niet geholpen.” Volgens Holband zijn er nog andere zaken die spelen zoals bij de instellingen zelf waar ruim 90 tot 95% van de bevallingen plaatsvindt. Daar gaat er ook veel mis. “Ik ken vele redenen, maar ik ben niet in de positie om dat aan te geven. Vast staat dat er werk aan de winkel is voor de volksgezondheid. ”Al de informatie van de conferentie zal verwerkt worden door de ICM die het op beleidsniveau zal uitwerken voor de deelnemende landen.

More
articles