Justitia Pietas Fides MMDCCCXIII

– Feiten en drogredenen. Allerhande drogredenen en juridische spitsvondigheden, worden in de media gegooid om het gelijk aan de zijde van twee uiterst onbetrouwbare assembléeleden te krijgen. Feit is en blijkt enkel, dat de beide heren zijn ‘overgelopen’. Hun steuntoezegging tegen alle regels en overeenkomsten van de combinatie waarin zij zaten/deelnamen, ‘grat hari’ hebben geschonden. Vervolgens ongehoorde schade toebrachten, aan de totale Pertjaja Luhur en de combinatie ‘V7’. Het immorele gedrag van Sapoen en Chitan is niet weg te poetsen met het kunstig zoeken naar mazen, waar zelf een rat niet doorheen zou willen kruipen. Dat gezegd…, is het niet alleen aan de juristerij. Maar uiteindelijk ook aan de kosmos over te laten, hoe met dit viraal besmettelijke spul finaal af te rekenen.

– Wie niet? Een opendeur wordt ingetrapt, als men inhoudelijk ook nog meeneemt, dat Cobi van de NPS ‘in toenemende mate’ teleurgesteld is in ‘de desastreuze koers’ die door de groene partijleiding is gevolgd, in- en uitgezet. Na het verwerpelijk gedrag, op 14 Juli 2015 in De Nationale Assemblée, kan men eigenlijk de deuren aan de Johan Adolf Pengelstraat weer sluiten. Net als na 25 Februari 1980. ‘Remember dem bigi wan!’. Arichero, Arron, Essed, Nooitmeer, Lalmohamed, Rodgers, Daal en zoveel andere NPS-ers. Broedervolk wat door geïmporteerde ‘Je Maintiendrai’ militairen, toen ook nog onder leiding en bevelhebberschap van Bouterse, de mensenrechten gruwelijk werden ontnomen en geschonden. ‘Just remember and never forget, what was done to those peoples…!’. Maar waar koerst Cobi nu zelf naar toe? ‘That’s the real, solid and much better to be
answered question’.

– Morbide eigen dunk. Virale megalomanie opgelopen? Een op meerder moment ernstig bevlogen schriftgeleerde, laat tijdens een geducht en ditmaal misschien wel uiterst (on-)helder verkozen moment –op de woensdagmorgen jl.– knapgeestig in pose en wel degelijk ook weer ongegeneerd aantekenen, dat hij de ‘favoriete columnist’ zou mogen zijn…, der ‘nabestaanden van gruwelmoorden’, gepleegd op 08 December 1982…? Was Para dan de enig gedoodverfde afstandstegenspeler…, of zo? ‘Congrets…, colonel brave heart!’. Het was helaas niet eerder bekendgemaakt, dat er een virtuele compilatiecompetitie gaande was. Kon men daarvoor ook bij de receptie van het Perscentrum inschrijven? Die ‘after the fact…’, meer nog geïmporteerde vreemdelingenagenten…, hor. Je zal die morbide grappenmakers, ook nog de kost moeten geven. ‘Benjamin, beter hem hier te decoreren dan zij daar overzee…, hor’. Wat die Bouterse allemaal niet voor ideeën in bepaalde mensen hun dolle kop kan inplanten of teweeg brengt. Gefeliciteerd! Eens zal ook ‘Iwan der Schreckliche’ wel gerichter om- of in handen vallen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Ivan_IV_van_Rusland Kwestie van tijd en opgeklopte en dus nevenschikkende structuurtjes. Als er te zijner tijd nog oorzakelijke verbanden terug te vinden zijn, kan misschien later nog nader worden gelaboreerd. ‘Tek ete wan kisi yu srefi, yere Iwan der Schreckliche…’. Op naar een Pulitzer of kan het vooralsnog, aan de volgende AP-vennoot in lijn worden uit-/aangereikt. ‘We male strak na ini a kondre yere!’. Ter illustratie, en ‘…after those poorly executed political (f-)acts…, we closely will read the ABC-AP hotwires’: Google Alert Dino Bouterse – http://abcnews.go.com/International/wireStory/suriname-lawmakers-bouterses-election-president-32444594

– Gedeeld verleden. Nederland zou de regering Bouterse II en de uitverkiezing van het koppel Bouterse/Adhin respecteren? Ook aan Den Haag is er niet veel keuze overgelaten. En als men een zinsnede meeneemt die in de Amerikaanse en mondiale persmedia circuleert, ook de overige transnationale relaties niet. Te lezen: ‘Suriname’s Parliament on Tuesday gave former military dictator Desi Bouterse a second term as the democratically elected president of the South American nation’. Tuesday’s action came without even a formal vote: “There was no opposition in the 51-member legislature”. Op 12 Augustus 2015 zal er een inauguratie ceremonieel zijn georganiseerd. Over de juiste lokatie zijn geen vatse mededelingen gedaan door de voorzitter van De Nationale Assemblée.

– Promo. In De Nationale Assemblée kwam van het lid Brunswijk (ABOP) niet alleen een felicitatie, richting het herkozen staatshoofd. Maar ook werd de opmerking geplaatst, dat hij ‘Bravo’ nergens naar toe gaat. Nergens! Ook niet als hij en deze zijnen, zouden worden weggejaagd. Brunswijk nam de vrijheid om in het Moengonees, de vergadering en regeringstafel toe te spreken. Suggereerde een onlosmakelijke band met Bouterse. Of die inhoudelijk ook politiek zou kunnen zijn, zal de toekomst nader uitwijzen.

– Rechtszaak. De overlopers Chitan en Sapoen begonnen ook met een tegenvordering en dus rechtsgeding tegen Somohardjo en Pertjaja Luhur? De heren willen met rust worden gelaten? Hoe dan…? Schade berokkenen en dan rust opeisen? ‘No fas mi yere, Somo…’. Gelukkig dat beide heren erkennen, de onafhankelijke rechter wel degelijk iets te zeggen heeft over de Terugroepwet, de toetsing daarvan en alles wat daar aan gevolgtrekking mee samenhangt. Mag ook blijken of Somohardjo het gelijk aan zijn zijde (terug-)krijgt, dat Bouterse en Adhin onwettig ge-/verkozen zijn, door de ‘functionele aanwezigheid’ van Chitan en Adhin in de verkiezing-/vergaderzaal van De Nationale Assemblee.

– Splijten. Zowel de VHP, PL als NPS zouden interne scheuren vertonen, willen bepaalde media diagonaal vertellen. Een zeer verwachtbaar fenomeen, maar niet onmogelijk om dat allemaal met prompte vormen aan ‘daadkracht’ tegen te gaan en te keren. Het zou Bouterse en zijn (NDP-) scenariomannetjes teveel eer bewijzen, als de hele zaak en/of rataplan nu al struikelt en uit elkaar valt. VHP elementen zijn in ieder geval overgegaan, te pogen om bepaalde zaken uit te leggen. Daar zijn al tweemaal berichten over verschenen, sinds de bizarre verkiezingsrondes in De National Assemblée en ook voorafgaande handelingen gepleegd. Zogeheten ‘strategische handelingen’ die niet aan de grote klok werden gehangen. De vraag is wel, of ‘de grote klok’ daar nog enige behoefte aan had/heeft. Of er geluisterd is naar ratio, mag ook op termijn uitkristalliseren. Jogi uit Saramacca en ook andere VHP gekozenen zoals Sharman uit Paramaribo, hebben een ‘individuele verklaring’ doen uitgaan, nadat deel-/lotgenoten en zij zelf, niet in de vergaderzaal van De Nationale Assemblée aan ‘dinges’ wensten deel te nemen. Kan niet anders, dat ook daarvoor zeer veel respect is op te brengen. Jogi vertegenwoordigt met zijn houding, handeling en verklaring, wat er in vele harten leeft en nogal luchtig aan voorbij werd gegaan. Meteen kan daarna/-bij verwezen worden naar de communiqués en verklaringen van mensenrechtenvoorvechters, nabestaanden en slachtoffers van de divergente Bouterse-regiems. De oproep van een hoofdverdachte om te vergeten, wat er in de laatste 50-60 jaren aan verderfelijke handelingen hebben plaatsgevonden…, geheel ten spijt. Niet een geciviliseerd Surinamer pleegt verraad aan zijn voorgangers, -ouders en crimineelgemangelde geliefden. Niet een die zich het daarmee het onmens zijn zal aanmeten. Voor wat en voor wie? Niet nu, niet morgen en ook niet overmorgen. Interessant weer die tweede rij en of lijn, achter Limburg, Bouterse en Adhin tijdens, de persconferentie of aan de borreltafel, onder een bladerdak in OCER. Het belooft allemaal weer wat moois te worden met een dergelijke omtrekkende beweging en omsingeling. Jacuzzi styling. De VHP blijft inmiddels een bijdrage leveren, aan het land (!) en niet aan ‘een persoon’. Had men dan anders verwacht of gedacht? Neen toch?! Juist ja.

– Schaamte. Heeft men nog enig schaamtegevoel in zich drijven…, als een vaste plek in De Nationale Assemblée wordt geambieerd, op basis van niet meer dan 138 uitgebrachte stemmen? Op een recentelijk uitgeweken VHP-er? Eenhonderd en acht en dertig knikkers…, ‘omu’. Zien wat Kesho Gangaram Panday aan geciviliseerd(-e) gevoelen en/of plicht kan meenemen; nog ongegeneerd mag/kan koesteren. 138 stemmen…, ‘so bun’. Wat een mop! Ten koste van de enig echte “NDP – ston futu’s”? Voer voor een authentieke revolte en of nog aan te rukken gedragspsychologen. Hoe groot was het electoraat? En dan bij of met ‘138 puntjes’, volkvertegenwoordigende dinges willen komen doen? Zich in onbewaakt moment ook nog ‘jopi popi’ willen meten, aan het geprofileerde intellect van een Adhin? ‘Elo Keschoooo…., maaanh! Hombre, san we tai dya? A no bun toch…, papi?’.

– Digicel. Uit goede bron wordt vernomen, dat Uniqa de operaties in Suriname zal mogen stopzetten/staken. Intussen Digicel voornemens is, de zaak op rationeler wijzen en gronden over te nemen. Niet anders dan op andere wijzen, de bedrijvigheden zal moeten voortzetten. Er zijn nog een klein aantal haakjes cq. oogjes te verwijderen en dan zal er formeel nog meer aan overname-informatie worden afgegeven en op solider basis geleverd.

Justitia Pietas Fides MMDCCCXIII

More
articles