Bewakingsbeelden van ontsnapping ‘El Chapo’

Justitie in Mexico heeft beelden vrijgegeven van de spectaculaire ontsnapping van drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlakbij de hoofdstad Mexico-Stad.
Te zien is hoe de drugsbaas heen en weer loopt in zijn cel en vervolgens in een hoek bij de douche en het toilet verdwijnt. Daar bleek een gat in de grond te zitten.
Het toilet en de douche liggen vanwege de privacy van de gevangene buiten het bereik van de camera. Er zijn ook beelden van de 1,5 kilometer lange tunnel die Gúzman voor zijn ontsnapping zaterdag gebruikte. Daarop is een machine op rails te zien waarmee het puin werd afgevoerd. Gúzman is nog spoorloos.
De autoriteiten hebben 22 medewerkers van de gevangenis voorlopig vastgezet om te onderzoeken of ze de drugsbaas hebben geholpen. De directeur van de gevangenis is ontslagen.

Video beelden van ‘El Chapo’ in zijn cel: http://edition.cnn.com/videos/world/2015/07/15/joaquin-el-chapo-guzman-escape-surveillance-video-ctn.cnn/video/playlists/joaquin-el-chapo-guzmans-second-prison-escape/

Wegvluchten
De drugsbaron verbleef sinds vorig jaar in de Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez in Mexico, vlak bij de hoofdstad Mexico-City. Tot zaterdagavond, want dan werd hij voor het laatst gezien. BBC bracht zondag het nieuwsbericht dat hij is ontsnapt. ‘El Chapo’ kon via een tunnel in zijn cel wegvluchten uit de “streng beveiligde” gevangenis.
Via de tunnel kwam drugsbaron ‘El Chapo’ terecht in een gebouw naast de gevangenis. De ontsnappingsroute was ongetwijfeld goed gepland. De Engelstalige krant Daily Mail schrijft dat de tunnel voorzien is van elektriciteit, verluchting en zuurstoftanks voor in noodgevallen. De drugsbaas zou een motorfiets hebben gebruikt om snel door de tunnel te komen.

Video beelden van  de tunnel: ttp://edition.cnn.com/videos/world/2015/07/15/new-video-el-chapo-escape-tunnel-valencia-dnt-erin.cnn/video/playlists/joaquin-el-chapo-guzmans-second-prison-escape/

Niet de eerste keer
Vermoedelijk sloeg ‘El Chapo’ zaterdagavond op de vlucht. Hij werd rond 21 voor het laatst gezien in de douche van zijn cel. Na zijn verdwijning vonden bewakingsagenten een ondergrondse opening van 50cm op 50cm naast zijn douche. Dat was de tunnel waarmee de drugsbaron kon ontsnappen.
El Chapo slaagde er jaren geleden ook al eens in om te ontsnappen. Nadat hij in 1993 in Guatemala werd gearresteerd, wist hij in 2001 uit een extra beveiligde gevangenis in de deelstaat Jalisco te komen. Hij werd weggevoerd in een wasmand nadat hij gevangenisbewakers had omgekocht.el chapo Guzmán

More
articles