Structurele grootschalige sigarettensmokkel naar Belém do Pará

De grootschalige smokkel van sigaretten waar Surinaamse en Braziliaanse malafide ondernemers bij betrokken zijn, schijnt structureel van aard te worden. Binnen een tijdsbestek van enkele maanden heeft de federale politie van het zuiderbuurland wederom een grote lading aan sigaretten afkomstig uit Suriname, weten te onderscheppen. Drie mannen werden op heterdaad betrapt en naar het hoofdkwartier van de Delegacia de Repressão ao Crime Organizado (DRCO) in Belém do Pará gebracht. Hun vaartuig werd tevens door de Delegacia de Crimes Fluviais (Deflu) in beslag genomen. Het trio kon geen fiscale documentatie overleggen en de oorsprong van de contrabande aantonen. Uit het voorlopig onderzoek is gebleken dat de meest voor de hand liggende afkomst van de goederen Suriname is. Enkele maanden geleden uitten diverse autoriteiten in Belém do Pará, nog hun ernstige bezorgdheid over de structurele en grootschalige sigarettensmokkel uit Suriname.

Er is wederom een grote lading sigaretten afkomstig uit Suriname onderschept. In Belém do Pará werden 40 dozen met zo’n 400.000 sigaretten in beslag genomen.
Er is wederom een grote lading sigaretten afkomstig uit Suriname onderschept. In Belém do Pará werden 40 dozen met zo’n 400.000 sigaretten in beslag genomen.

Ze deden dit naar aanleiding van de charge die eind maart werd uitgevoerd, waarbij 15.000 pakken sigaretten uit ons land werden onderschept. De handelswaar die tussen meelzakken was verstopt, werd in zes gemeenten van deze stad gedistribueerd naar supermarkten, tabakswinkels en markten. Het Departamento de Operações Especiais da Polícia Civil vermoedde toen reeds, dat slechts een klein deel van de contrabande gedurende de vier dagen durende operatie was geconfisqueerd. Er werden toen veertig personen gearresteerd en uit het onderzoek kwam naar voren dat de smokkelwaar hoofdzakelijk via de rivieren de staat was binnengekomen. De geschatte waarde van de onderschepte contrabande bedroeg toen 5 miljoen Braziliaanse real, omgerekend ruim US$ 2,1 miljoen. Merkwaardig genoeg gaat het bij de in beslag genomen sigaretten uit Suriname, vaak om rookwaar die uit Brazilië afkomstig is en waarbij getracht is de Braziliaanse douane te neppen. Op Braziliaanse sigaretten die uitgevoerd worden, wordt namelijk een fiks belastingvoordeel gegeven en het is dan ook lucratief om deze goederen vanuit de ene stad zogenaamd te verschepen naar Suriname, waarna het schip rechtsomkeert maakt en de lading lost in een andere stad. De modus operandi die daarbij gevolgd wordt, is dat een Surinaamse complotteur met de malafide Braziliaanse ondernemer conspireert voor wat betreft het papierwerk bij de douane. De accijns die met deze kwalijke praktijk wordt ontlopen, is hoog genoeg om alle betrokken partijen te laten delen in een bepaalde winstmarge.

More
articles