Justitia Pietas Fides MMDCCXCVII

– Achterkamer. Laat beginnen aan te melden, er dus terecht enig weinig bruikbare verwarring ontstond…, nadat Rathipal (VHP) aan Mahabier —de Nederlandse correspondent Mahabier van De Ware Tijd— zou hebben gezegd, er door de ‘oranjerode partij’ op de kandidaat Bouterse in De Nationale Assemblee zou worden gestemd? Als men dan een dag later kijkt, naar wat Randjietsingh als ondervoorzitter van de VHP strak aanmeldt in Dagblad Suriname, worden de zaken eventjes transparanter en aannemelijker. Maar dan weer ‘Starnieuws’ die aanmeldt, dat Rusland (NPS) en Santokhi voorzitter VHP, geheime cq. confidentiële ontmoetingen zouden hebben gehad met Bouterse en zijn collegegenoten. Op dat moment gaat dan weer een aantal stoppen wel verhit op tilt. ‘Jojo tori, so bun’. Een verklarend en openbaar congres van de VHP en in mindere mate de suspect geraakte NPS, kan nog verhelderend werken…, wil de initiële achterdocht geen panklaar beslag worden.

– Acclamatie. Wat is dat ding, wat men nu weinig staatsrechtelijk onderbouwd, tracht in te brengen? Een kandidatenduo voor Pres en VP, zonder opponerende figuren? Eerstens het woord acclamatie. Een acclamatie is in een vergadering of bij een verkiezing de vorm van bevestiging, waarbij men met algemene stemmen door middel van applaus, gejuich of andere waarderende kreten, instemming betuigt. Er vindt in dat geval geen stemming plaats. De term acclamatie komt van het Latijnse acclamare, toejuichen. Sommige Romeinse keizers werden bij acclamatio tot keizer uitgeroepen, met name de zogeheten soldatenkeizers. Vanuit het toejuichen ter bevestiging ontwikkelde zich in de christelijke liturgie de liturgische acclamatie. ‘Ini Sranan unu no wani na rommel dati!’. Toen Ramdanie (VHP) eens voor VP ging, heeft men er wel op aangedrongen —in 1996— dat de stemming ook voor hem zou worden ingezet. Men kent het onbevredigend resultaat daarvan. Voor en contra. In ‘blanda blog’ wel te verstaan. http://www.waterkant.net/suriname/2015/06/25/president-bij-acclamatie-kiezen-onzin/

– Zon. Dacht in alle infantiliteit opnieuw, dat de zon ook in SU voor niets opging. Gegeven het belachelijk aandoende moment, dat ‘spuit elf’ het levenslinke aan ‘devaluatie’ in de mond nam. Paardenmiddel..,, bala! ‘In econ and in health, devaluation better to stay completely unknown and more of marginal last resort(-s)…’. Sommige fenomenen moet men maar minder belasten met ‘important nationale posten’, welke het toevallige aan verschijning —in deze bepaald voorspelbaar— überhaupt niet zou kunnen of mogen tillen. Het huiswerk was weer niet solide gemaakt of met enig onwrikbaar gewicht tot stand gekomen. ‘Trial & additional errors…’. Optimisme uitstralen, positieve ontwikkelingen nastreven, rust/stabiliteit/groei garanderen. In dat rijtje past devaluatie echt niet als meelifter. Wie nog even mag meeliften, is de ene ‘monetaire autoriteit’ die op de Centrale Bank, geprolongeerde verantwoordelijkheden zal blijven/blijken (te-) hebben.

– Staatsschuld. De binnenlandse staatsschuld die compleet uit voegen is geramd, brengt honderden bedrijven in gevaar. De niet te becijferen negatieve ‘spin off’, heeft onder meer faillissementen tot gevolg, verhoogde werkloosheid aan het anker hangen en verminderde belastingafdrachten/overheidsinkomsten tot desastreus resultaat. Wie de balans in de economie niet in evenwicht kan of weet te houden, moet de komende tien jaren thuis blijven zitten en kwaadaardige invloeden met enige regelmaat door de gootsteen spoelen.

– Opvallend. Men neme een ochtendblad en het opvallende is dan weer wél, dat minstens vijf vogels met een ‘vreemd staatsburgerschap’ en dus geen stemrecht het hoogste woord in de Republiek willen voeren. Markant gezelschap. De ene nuttiger dan de ander, maar ook weer een of twee verwarde/verdwaalde/destructiever aan entiteit, die de vloer kwamen binnengedweild.

– Obama. In nadagen van zijn presidentschap, heeft de Amerikaanse president twee belangrijke successen weten te boeken. ‘Obama Care’ kan volgens het allerhoogste federale gerechtshof “The Supreme Court” door en op het vlak van internationaal handelsbetrekkingen alleen maar positiever geluidsgolven. Kan men wat van leren.

– Unions. Geünificeerd zaten ze daar in het perscentrum? Schijn kan weer wel bedriegen. De vakbondsbonzen kwamen massaal op naar het Perscentrum om de voorzitter van de NDP en zijn samengesteld partijcollege aan te horen. Er was vanuit de vrije Pers, meer aandacht voor dat gedurfde samenzijn dan het inhoudelijke wat eruit werd voortgebracht.

– Terrein. Het lijkt er veel op, dat Somohardjo een derde van zijn speelveld is kwijtgeraakt aan de dissidente gedragingen van Sapoen, cum suis. Maar wie Hendrik Salam een beetje kent, weet al heel gauw, dat hij weer snel de vierkante meters goed maakt. Men moet echt van goede huize komen om de ‘oude tijger’ in het veld, te slim af te zijn. Het mooie van het geheel is wel, dat de groep Sapoen een prangende lijst aan wensen heeft gepresenteerd, waar ook Somohardjo geen problemen mee kan hebben. Echter zal het gedrag van Sapoen en zijn enkelvoudige medestander uit Saramacca, enkel en geheid tot gevolg hebben, dat het terugroeprecht gevolgd door royement, ondanks desavouerende bewegingen van Bouterse, uiteindelijk beslag zal krijgen. Sapoen is op het verkeerde moment gesprongen en is de timing compleet kwijtgeraakt. Politieke hartstocht leidt altijd tot politieke dood…, weten de filosofisch aangelengde figuren uit het naaste en verre verleden, de huidige generaties bij herhaling na te roepen. Heeft niet altijd effect gesorteerd.

– ABOP. Hij heeft gebeden, gesmeekt en ook gescholden. Allemaal uitingen van frustratie, als men straal wordt genegeerd. Bravo zegt weer wél, hij zoveel voor Bouta heeft gedaan en betekend, dat die hem niet rechts of links van de Oost-Westverbinding kan laten liggen. Ach vraag het maar aan Willie Soemita. Toen Somohardjo binnenstapte in zijn frontale aanval op het Nieuw Front, moest Soemita uiteindelijk vanuit Grun Dyari wijken. Vervelende uitgang. Nu delen van ‘Beppie’ en ‘Bigi Pa Watrakanoeng’, de sterspelers in een coalitie lijken te kunnen worden…, is Bravo object van afspoeling en afkoeling geraakt? Indirect, heeft dat blijkbaar weer met Somohardjo te maken. Die zal herpositioneren als Bouta voor Beppie kiest en Abop aangeslagen, links/rechts laat liggen. De twee figuren uit het zogenaamde ‘verzet 1986-1992’, zijn dan weer aan elkander veroordeeld. Maar het is nog geen vrijdag 26 Juni 2015 en helemaal geen dinsdag 30 Juni 2015. Een magische datum lijkt wel, die men steeds weer hoort. “De regering gaat dit en dan weer dat…, doen?”. Maar er is nog geen regering of enig zicht daarop. Niet eens op het stemgedrag om de eerste stap te mogen zetten. NDP zou 32 stemmen kunnen maken om een staatshoofd te kiezen. Zonder de verraderlijke Monorath uit 2010 en zijn armzalige volgelingen, wordt het dit keer toch wel moeilijker om 37 te halen. Vandaar de achterkamertjes toestanden met NPS/VHP? Maar wanneer men levenslang roept, de hoeder te zijn van ‘wet en recht’, mag men op rationele gronden wel weer de uitkomsten van een achterkamertjes en confidentiële, zo men wil geheimklappende toestand inwachten. Weinig productief, onverantwoord en niet beantwoordende aan politieker transparanties. Helaas!

– Stemrecht. Ook werden dus organisaties zonder parlementair stemrecht in het land, maar wel met grondwettelijk geschraagde meningsvormingen uitgenodigd. Buiten de bankiers om, ook de IRIS en andere geloofsgenootschappen. Exponenten van het Nationaal Jeugdparlement (NJP), ondernemersorganisaties, ‘poli poli’ medestanders en critici. Een select gezelschap van mediabestuurders ging wél en andere weer principieel niet naar dat Perscentrum en dus een locatie waar zoveel minder sjofele geschiedenis werd geschreven. Zoveel kwaad aan de Grondwet en constitutionele opvattingen werd gedaan en uitgevoerd. Abrikadabri weet daar alles van! Zaken waar ook Brunswijk en Waterberg, uiteindelijk heel goed aan terug mogen denken (…), wil men niet een noodschreeuw uit het midden tussen Albina en Moengotapu horen doorklinken. ‘Du no du’ van Baron Carl von Hernhut und Munschhaussen, heeft intussen een ‘makeshift mini congress’ achter de rug en zegt aan het volk, pers en samenleving, door te ‘mogen’ gaan met meefietsen om een ministerspost tijdig en dus abrupt te pakken. Hoe men het ook draait of keert, zal nu er meer tijd dan in 2010 is gegenereerd, grondwettelijke(-r) kennis en aandacht gaan meespelen. Moet wel! Radjkoemar Randjietsing heeft successievelijk al aangegeven, welke inbreuken er allemaal zijn geweest. Niet alleen fysiek en ongehoord gewelddadig, maar ook de aanname van de amnestiepaskwil en de ondertekening/publicaties daarvan, waren geheel wederwettelijk. Men kijkt naar Grondwetdartikel 92 de vierde regel en men is er zonder slag of stoot uit. Wie niet kan lezen en de kracht van de democratie wil begrijpen…, moet maar weer doen of niet doen. Beide handelingen hebben verregaande consequenties en rechtsgevolgen. De Grondwet van de Republiek Suriname 1987 en voor het gemak mag men de kunstig buitenwerking gezette Grondwet 1975, ook even natrekken en meenemen. Al was het maar om de innerlijke geest/beschaving van “land en volk”, uitgestreken te mogen / kunnen respecteren:
Grondwet 1987 – Artikel 92
1. Om tot President of Vice-President te kunnen worden gekozen moet een kandidaat :
– de Surinaamse nationaliteit bezitten;
– de leeftijd van dertig jaren hebben bereikt;
– niet uitgesloten zijn van het passief en het actief kiesrecht;
– geen handelingen hebben verricht strijdig met de Grondwet.

– Randjietsingh. De mening van een ondervoorzitter van de VHP, namens zijn partij genoegzaam en in vrijheid verwoord: – ‘De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zal presidentskandidaat Desi Bouterse van de Nationale Democratische Partij (NDP) niet ondersteunen in De Nationale Assemblée (DNA). Radjkoemar Randjietsingh, ondervoorzitter van de oranje partij, zegt aan Dagblad Suriname, dat zijn partij altijd een standpunt heeft gehad…, dat mensen die handelingen in strijd met de grondwet hebben gepleegd, geen presidentskandidaat kunnen worden. De VHP-ondervoorzitter zegt, dat de VHP de mening is toegedaan, dat de grondwet en alle wetten in het land dienen te worden gerespecteerd. ‘Wanneer de grondwet dat zegt en Bouterse zichzelf een democraat noemt, moet hij zich daaraan houden en geen presidentskandidaat worden. De partij zal niet van mening veranderen, omdat zij de grondwet en alle andere wettelijke regelgevingen respecteert’, benadrukt de VHP-topper. Om deze redenen zal het onmogelijk zijn voor de oranje partij om zo een presidentskandidaat te ondersteunen. Voor verdere lezing en adaptaties: http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/randjietsingh-vhp-ondersteunt-presidentskandidaat-bouterse-niet/

Justitia Pietas Fides MMDCCXCVII

More
articles