Hooggerechtshof VS houdt Obamacare overeind

Het Amerikaanse Hooggerechtshof houdt Obamacare, de zorgwet waarmee iedere Amerikaan verplicht verzekerd is tegen ziektekosten, overeind. De zaak draaide om de subsidies die mensen met een laag en middeninkomen krijgen bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Zinnetje
In de wet staat een zinnetje over de online-marktplaatsen waar Amerikanen zorgpolissen van commerciële aanbieders kunnen vergelijken en kiezen. De subsidies gaan naar gebruikers van marktplaatsen die zijn “opgericht door een staat”. De tegenstanders vroegen het Hooggerechtshof of de subsidies ook verstrekt mogen worden aan inwoners van de 34 staten die gebruikmaken van marktplaatsen die door de federale overheid, en dus niet door individuele staten, worden beheerd.
Het Hooggerechtshof vindt de argumenten van de tegenstanders over de letterlijke interpretatie van het zinnetje sterk, maar de rechters denken dat de tekst toch anders moet worden geïnterpreteerd. Het was niet de intentie van de wetgevers om de federale marktplaatsen uit te sluiten, denkt het Hoog-gerechtshof.

Grondwet
Het is een grote overwinning voor president Obama. De zorgwet zal door deze uitspraak de laatste anderhalf jaar van Obama’s termijn als president ongemoeid blijven, zegt correspondent Arjen ter Horst. Obama noemde de uitspraak een overwinning voor de Ameri-kanen. Het is de tweede keer in drie jaar dat het Hooggerechtshof een bezwaar van tegenstanders van de wet van tafel veegt. In 2012 bepaalden de rechters dat Obamacare niet tegen de grondwet ingaat.

More
articles