HEBBEN ZE HIEROP GEWACHT?

Hebben verhuurders van bedrijfspanden, winkelpanden groot en klein, appartementen, kamers en studio’s, gewacht op de forse tariefverhogingen voor elektrische energie, om ook de huurpenningen in dollar, euro en in mindere gevallen SRD, vreselijk te verhogen? Die indruk is nu zeker wél gewekt bij vele huurders. De afgelopen dagen hebben tal van klachten ons bereikt van mensen die radeloos zijn geraakt door de forse aanpassing van de huur, en dat het vaak genoeg niet eens zo is, dat de stroomrekening is verankerd in de maandelijkse huur. Het was te verwachten dat de ernstig verhoogde tarieven voor elektrische energie een zwaar inflatoir karakter zouden dragen, en dat vooral huisjesmelkers hier misbruik van zouden maken.

Verhuurders gebruiken de verhoogde tarieven voor stroom om er zelf geen moment nadeel van te ondervinden en zijn er gelijk toe overgegaan, de huurder erop te wijzen, dat ook het huurtarief een aanmerkelijke verhoging ondergaat. Het hoeft geen betoog dat velen de verhoging van de toch al niet lage huur, niet kunnen dragen. Deze mensen is het duidelijk gemaakt dat als ze bezwaar maken tegen de aanpassing van de huur, ze kunnen verhuizen.

Dat kan op vrijwillige basis, maar ook door de zeer bekende dwangmaatregels toe te passen. De huurder delft dan in de meeste gevallen het onderspit. Zo zijn er ook mensen die binnen de detailhandel een stuk brood verdienen en die nu niet langer in staat zijn, de huurpenningen op te hoesten. De zaak gaat dan onherroepelijk dicht en de buurt zit dan bijvoorbeeld zonder een buurtwinkel. Elke verhoging van nutsvoorzieningen resulteert in een zeer negatief effect en maakt de samenleving alleen maar armer, maar daar schijnen de machthebbers, geen rekening mee te houden. Alles marktconform willen maken in het kader van een IMF-recept, heeft zeer grote consequenties voor mensen die al geruime tijd een marginaal bestaan leiden. In Suriname is er al jaren sprake van grote woningnood en het is vaak genoeg schrijnend te moeten constateren, onder welke barre omstandigheden mensen gedwongen zijn te wonen en leven. En juist onder deze omstandigheden zijn er nog zeer velen, die geen greintje gemeenschapszin vertonen en overgaan tot schandalige huurprijsverhogingen. Het wordt dan ook de hoogste tijd dat de overheid stappen onderneemt om huurders te beschermen tegen verhuurders met een gewetenloze mentaliteit.

More
articles