SPBA vraagt president toegezegde compensatie per direct te realiseren

Niet alleen de verplichtingen van de padieboeren naar de banken zijn in gevaar, maar nog meer het voortbestaan van de sector. Mede hieroordreigen ook het finaliseren van de grondbewerking en het herinzaaien voor de najaarsoogst gevaar te lopen. Dit schrijft de Surinaamse Padiboeren Associatie (SPBA) in een brief gericht aan Zijne Excellentie, de president van Suriname, Desiré Bouterse. In het schrijven, gedateerd 15 juni 2015 en ondertekend door de SPBA voorman, Harrinandan Oemraw, wordt beweert dat de padiboeren de afgelopen twee seizoenen plotseling geconfronteerd zijn met erg lage opkoopprijzen voor hun product. De belangenorganisatie is het staatshoofd dan ook zeer erkentelijk voor het ingrijpen tijdens zijn regering waarbij er op 11 april 2015 bij het laatste ingrijpen definitieve beloften zijn gedaan voor een ondersteuning van US$ 60 (SRD 201) per afgeoogste hectare padie, een zak ureum (SRD 100) en een zak NPK meststoffen (SRD 145) eveneens per ha. “Echter is tot op heden deze toezegging niet gerealiseerd, dit terwijl het gaat om het voortbestaan van de rijstsector in ons land waar duizenden afhankelijk van zijn, en ook om de positieve economische bijdrage van de sector aan ons binnenlands bruto product (bbp)”, legt de organisatie het belang van het ingrijpen van de regering en het instand houden van de sector uit. Ook het feit dat door de stagnerende export naar Venezuela, slechts een derde deel van de padiverwerkers door de opkopers is uitbetaald, is de oorzaak dat de boeren in problemen zijn geraakt.

Aan de president, als hoogste instantie van het land,  wordt dringend het verzoek gedaan om de toegezegde ondersteuning voornoemd, per direct te doen realiseren.

DE SPBA vraagt tot slot ook de aandacht van het staatshoofd voor de bijkans zestig jaar oude pompen van Wageningen, die niet naar behoren kunnen functioneren en aan vervanging toe zijn en het oprichten van een productschap waarvoor de belangenorganisatie al jaren pleit. Hierin zullen   alle actoren moeten participeren. De aandacht wordt ook gevraagd voor het project ‘Herstart van de rijstteelt in Coronie, dat ondanks inzet van de Coroniaanse boeren en hun organisatie, niet goed van de grond is gekomen. Van de brief is een circulaire verzonden naar de ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij en een naar zijn collega van Buitenlandse Zaken.

More
articles