Chitan sluit zich aan bij PL-fractie Sapoen

In navolging van ondervoorzitter Raymond Sapoen, keert ook de in Saramacca gekozen parlementskandidaat van Pertjajah Luhur (PL) Deepakkoemar Chitan, de partij de rug toe. Daarmee is de schade in het kamp van partijvoorzitter Somohardjo groter dan aanvankelijk werd verondersteld. De schade beperkt zich echter niet tot de PL, want als twee gekozen parlementariërs vertrekken, dan slinkt het totale aandeel van V7 in De Nationale Assemblee (DNA) van 18 naar 16. Sapoen bracht vandaag een bezoek aan informateur Desiré Bouterse die met zijn Nationale Democratische Partij (NDP) de meeste zetels in de wacht heeft gesleept bij de verkiezingen van 25 mei. Volgens Sapoen gaat hij samen met Chitan een fractie vormen in het nieuwe parlement. Hij zegt duidelijk aangegeven te hebben dat hij voor een zelfstandige fractie in DNA gaat en dat hij de ondersteuning van Chitan krijgt. Sapoen zegt ook dat hij eerder aangegeven had dat hij zich positief zal opstellen voor het vormen van een regering en dat wanneer het stadium van een kritische en constructieve opstelling zal uitmonden in gedeelde verantwoordelijkheid of regeerverantwoordelijkheid, het ook duidelijk voor de gemeenschap zal zijn.
Sapoen beschouwt de formatie van zijn eigen fractie als een aanzet voor een hervormingsbeweging binnen PL, dit om de partij in staat te stellen om met een goede basis de verkiezingen van 2020 in te gaan. Voor nu staat het vast dat er geen nieuwe politieke partij komt, maar slechts een fractie gevormd door Sapoen en Chitan. Over de gesprekken met de informateur, geeft de pas gekozen parlementariër aan dat het gesprek diepgaander is geweest dan hij zelf verwacht had.
“Het ging over een aantal nationale vraagstukken die er nu spelen, maar ook dat er gekeken moet worden naar de toekomst. In dit stadium is er niet gesproken over een coalitievorming.”
Over de situatie binnen PL zelf, zegt Sapoen dat hij geen behoefte heeft om met de voorzitter van de partij te praten. “Niet in de hoedanigheid van de voorzitter van de partij. Ik heb geen enkel probleem met de heer Somohardjo, maar als voorzitter zie ik geen enkele mogelijkheid om onder zijn leiding de politiek zo verder te bedrijven.”

More
articles