St. Jozefschool 12 jaar zonder elektriciteit

Ongelooflijk maar waar. De Sint Jozefschool, midden in Paramaribo aan de Henck Arronstraat, zit al bijna twaalf jaren letterlijk in het donker. Er is geen elektriciteit in de leslokalen van de basisschool. De West nam vandaag poolshoogte na een reeks van klachten. Alleen op het kantoor van de schoolleider, in de toiletten en in een zesde klas, brandden er lampen. De school telt dertien leslokalen. Schooldirecteur Delano Leming is al ongeveer drie jaar leider van de school en hij heeft al een aantal keren het probleem voorgelegd aan de leiding van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO), maar dat heeft geen verandering gebracht in de situatie.
Toen een delegatie van de Lions Club Paramaribo South de school vorige maand een bezoek bracht in het kader van een oogscreeningproject, werden de ogen van 121 pupillen op de school getest. Het gros klaagde over hoofdpijn. Naar verluidt, zouden ook leerkrachten veel last ondervinden van de dagelijkse marteling voor hun ogen door les te geven in het donker. De gewenning van het oog aan het geringe daglicht dat de lokalen binnenkomt, is eerder een klacht dan een compliment.
Leming vertelt dat het enige licht, waarmee er tijdens de lessen wordt gewerkt, het daglicht is dat naar binnen schijnt, maar als de lucht betrekt, dan is het te donker om te lezen. Dankzij de verkiezingen, heeft een zesde klas wel elektriciteit. De installatie van die klas zou in orde zijn gemaakt zodat de klas als stemlokaal kon worden ingezet. “Op de gangen zijn er op verschillende plaatsen lichtpunten”, zegt het schoolhoofd Delano Leming.
Hij denkt dat de stroombedrading van de inmiddels 125-jarige school het heeft begeven. De Sint Jozefschool bestaat op 28 juni aanstaande precies 125 jaar. De schoolleider heeft ook aangegeven dat hij al een keer een schrijven gericht heeft naar het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) en meerder malen gesprekken heeft gevoerd met het hoofd van de afdeling Logistiek, maar de situatie is niet veranderd.
Leming is de leerkrachten ontzettend dankbaar dat ze ongeacht de situatie, er alles aan doen om de kinderen iedere dag te onderwijzen. Wat de schoolprestaties van de pupillen betreft, liet hij weten dat de afwezigheid van elektriciteit in de klaslokalen op de een of andere manier wel invloed zal hebben op de prestaties en op de kinderen. Het RKBO was niet bereikbaar voor commentaar.

door Melissa Achthoven

More
articles